Elindult a kasmíri béke karavánja

Történelmi jelentőségű buszjárat indult tegnap közel egy időben Szrinagarból és Muzaffarabadból egymással szembe, a másik városba. Szrinagar Kasmír indiai, míg Muzaffarabad a pakisztáni részén fekszik.

Folyamatos erőszak kísérte a járatok indítását. Szrinagarban még szerdán - feltételezhetően szélsőséges iszlamisták - támadást intéztek az ellen a vendégház ellen, ahol az utasokat szállásolták el. Tegnap mindkét oldalon igen erős volt a biztonsági készültség. Ennek ellenére kilőttek az indiai buszra egy gránátot, de nem találták el, majd két kisebb robbantás is történt az út mentén, sérülések nélkül.

Végül megtörtént az, amire több mint öt évtizedet kellett várni: autóbuszon utazhatott 54 ember a szétszakított tartomány két nagyvárosa között. Amikor a két jármű a határként szolgáló ellenőrzési vonalon fekvő hídhoz ért, az utasok leszálltak, átsétáltak a hídon, felszálltak a másik buszra, s azok visszaindultak kiinduló állomásukra.

Szrinagarban Manmohan Szingh indiai miniszterelnök búcsúztatta a buszt, a béke karavánjának nevezve azt. A pakisztáni oldalon nem volt ilyen magas szintű a részvétel, de jelentős tömeg verődött össze, s ünnepi volt a hangulat. Egy felirat: otthonról haza. A buszok útját végig ünneplő emberek kísérték, s maguk az utasok is láthatóan meg voltak hatódva. Az iszlám militánsok többsége ellenzi, hogy felújítsák a buszforgalmat Kasmír két része között, mert véleményük szerint az sokkal inkább propagandafogás, mint hogy elősegítené a fél évszázados feszültség megoldását. Az álláspont nem meglepő, hiszen az ő megoldásuk az lenne, hogy Kasmír indiai részét is csatolják Pakisztánhoz.

Pakisztániak integetnek az elsõ Indiába induló kasmíri busznak
Pakisztániak integetnek az elsõ Indiába induló kasmíri busznak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.