Sok a per, múlik az idő

Megszületett az elsőfokú ítélet Zöld Gyula, a szolnoki Solami Rt. hajdani vezetője és fia, ifjabb Zöld Gyula, a szekszárdi Tolnahús Rt. volt igazgatója büntetőperében: a szolnoki városi bíróság nagy értékű csalás miatt az apát ötévi, míg a fiát háromévi szabadságvesztésre ítélte. A döntés nem jogerős, a vádlottak szabadlábon védekezhetnek.

A több százmillió forintos csalási ügy öt évvel ezelőtt kezdődött: a szolnoki Solami Húsipari Rt. ellen 2000. szeptember 4-én indult felszámolási eljárás, miután a cég több százmillió forinttal tartozott a sertéseket beszállító kistermelőknek, s a dolgozóinak sem fizetett ki csaknem 200 millió forintnyi munkabért. A négyszáz dolgozó elmaradt bérének egy részét a bérgarancia-alapból időközben a felszámoló kifizette, de a sertéseket beszállító, több mint ezer kistermelőnek továbbra is adósa maradt.

Csia László, a felszámolással megbízott Csabaholding Kft. ügyvezetője szolnoki tudósítónknak elmondta: egy felszámolást két év alatt kellene befejezni, ez az ügy azonban számos peres eljárás miatt lassan öt esztendeje húzódik. A felszámoló megtámadta például azt a szerződést, amelyben a Solami Rt.-nek hitelező Reorg-Apport Rt. lefoglalta, majd árverésen kívüli eljárásban értékesítette a cég csaknem egymilliárdos vagyonát, központi telephelyét és összes berendezését. A Szolnok Megyei Bíróság nemrégiben jogszerűtlennek mondta ki az árverésen kívüli eljárást, ám a Reorg-Apport Rt. felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az ítélet ellen, így az nem emelkedett jogerőre. A felszámoló kártérítési igényt nyújtott be a Solami Rt. vagyonát 2000-ben megszerző Ingatlan 98 Kft. ellen is, amiért e cég - a Csabaholding szakértői szerint - jogszerűtlenül jutott hozzá a húsipari cég vagyonához. A több százmillió forintos kártérítés behajtása nem lesz egyszerű - jegyezte meg Csia László -, az első vevő ugyanis nem sokkal később túladott a cégen. A Solami Rt. volt telephelyén jelenleg a Szole-Meat húsipari vállalkozás működik.

A szolnoki városi ügyészség 2001-ben, különösen nagy értékre elkövetett csalás miatt emelt vádat a szolnoki és a szekszárdi húsüzem vezetői ellen. A vádirat szerint Zöld Gyula és fia 1999 májusától 2000 februárjáig úgy vettek át sertéseket a kistermelőktől, hogy tudták: azok ellenértékét már nem tudják kifizetni. Többhavi elmaradt bérrel tartoztak dolgozóiknak is. A Solami és a Tolnahús Rt.-nél lefoglalt, tetemes mennyiségű iratot egy szolnoki könyvvizsgáló elemezte. Ebben a könyvvizsgáló több helyütt megállapítja, hogy a Solami Rt.-nél és a Tolnahús Rt.-nél fellelt számlák egy része nem felel meg a jogszabályi előírásoknak: nem tudni, milyen munkavégzésért és milyen megbízás alapján fizették ki azokat. Kiderült az is, hogy mindkét cég már 1999 végén fizetésképtelen volt, ennek ellenére még 2000 januárjában és februárjában is folytatták a sertésfelvásárlásokat. A raktárkészlet értékesítéséből ugyan ki lehetett volna fizetni a sertéseket beszállító kistermelők egy részét, ám a több százmillió forintos raktárkészlet a felszámolás előtti napokban átszámlázással más-más cégek nevére került. A könyvvizsgáló jelentése szerint a Solami Rt. és a Tolnahús Rt. összesen közel egymilliárd forinttal maradt adósa a sertéseket beszállító termelőknek.

A szolnoki és a szekszárdi húsipari cég vezetői ellen, nagy értékű csalás miatt indított büntetőügyben több száz tanút hallgattak meg. A bizonyítási eljárást nehezítette, hogy az elsőrendű vádlott, Zöld Gyula több alkalommal szívpanaszokra, majd elmeállapotára hivatkozva nem jelent meg a tárgyalásokon, ezért a bíróság az Országos Igazságügyi Orvos-szakértői Intézetet kérte fel annak kivizsgálására, hogy az elsőrendű vádlott milyen betegségekben szenved.

Dr. Rochlitz Zoltán, a szolnoki városi bíróság elnökhelyettese elmondta: a több éve folyó büntetőügyben a napokban született elsőfokú ítélet, amely Zöld Gyulát ezerötszáz-rendbeli csalás, valamint emellett csőd bűntett és hitelező jogtalan előnyben részesítése miatt nem jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte. Az orvos szakértői vélemény szerint az elsőrendű vádlott elmeállapota semmilyen mértékben nem korlátozott, tisztában volt és van cselekedetei súlyával. Fiát, ifjabb Zöld Gyulát negyvennégyrendbeli csalás elkövetésében találták bűnösnek, őt nem jogerősen három év börtönbüntetésre ítélték. A vádlottak felmentésért, az ügyész az ítélet súlyosbításáért fellebbezett - a másodfokú ítélet legkorábban idén ősszel várható.

Zöld Gyula nem született "húsos dinasztiába", ráadásul meglehetősen későn, negyvenegy éves korában kezdett vállalkozásba, amikor 1991-ben több üzlettársával együtt, 20 millió forint jegyzett tőkével megalapította a telefonhálózatok tervezésével és szerelésével foglalkozó Fázis Rt.-t. Öt évvel később az USA-ban tőzsdei cégként bejegyzett Hungarian Telephone and Cabel Corporation (HTCC) és a Fázis közötti együttműködés révén komoly megrendeléseket teljesítettek, s 1997-ben már több mint tízmilliárd forintos árbevételt produkált Zöld Gyula cége. A pénz befektetéséhez új területeket keresett, s ezt a lehetőséget a húsiparban találta meg. Előbb a Terimpex-csoport megvásárlásával a szolnoki és a ceglédi üzemhez jutott hozzá, majd a felszámolás alatt lévő Szekszárdi Húsipari Rt. vagyonának megvétele után 1998 elején a Tolnahús Rt.-t is útjára indította. Ez utóbbi irányítását később a fiára, ifjabb Zöld Gyulára bízta.

Szolnokon a felszámolás alatt is termelnek
Szolnokon a felszámolás alatt is termelnek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.