Kezdődik az Antenna privatizációja

Nyilvános, kétfordulós pályázatot ír ki az ÁPV Rt. az Antenna Hungária (AH) Rt. 75 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére. A pályázati felhívást a privatizációs szervezet április 11-én jelenteti meg.

A műsorszórót megfelelő iparági tapasztalatokkal rendelkező, tőkeerős befektetőnek szeretnék eladni. A hírek szerint az Antenna pakett iránt hat potenciális érdeklődő akadt, ezek közül három kockázati tőketársaság és három szakmai befektető. Tegnap az ÁPV Rt. bejelentette azt is, hogy az AH mai közgyűlésén részvényenként 460 forintos osztalék kifizetésére tesz javaslatot. A hírek a tőzsdezárás után láttak napvilágot, az Antenna részvények árfolyamára így nem voltak hatással. A műsorszóró papírjai 0,9 százalékos csökkenés után 4550 forinton fejezték be a kereskedést.

A tegnap napvilágot látott hírek sem fogják meglódítani a tőzsdén forgó Antenna papírok árfolyamát - állítják a lapunk által megkérdezett elemzők. Az osztalék összege ugyanis jóval elmarad az 500-1000 forintos piaci várakozásoktól. De ami nem túl kedvező részvénytulajdonosoknak, az jó a majdani vevőnek, hiszen nem egy "lerabolt" céghez jut majd hozzá. Pedig volt rá esély, hogy az állam még utoljára megkopasztja a műsorszórót, hiszen az osztalékkal csökkenteni lehetett volna a nem túl fényes helyzetben lévő államháztartás hiányát. Az ÁPV mostani visszafogottságával növelheti a kialkudható vételárat. Hogy ez mennyi lehet, az a jövendőbeli vevő szándékaitól függ. Elemzők úgy vélik, az AH kevesebb mint 50 milliárd forintot ér.

Mihálovits András

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.