Sok a szülésben meghalt nő és csecsemő

Még mindig túl sok szülő nő és újszülött hal meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint, pedig nagyobb ráfordítások nélkül is csökkenteni lehetne ezt a veszélyt.

A WHO csütörtökön közzétett jelentésében az áll, hogy évente több mint félmillió nő hal meg terhessége, illetve a szülés alatt, hárommillió újszülött halva jön a világra, négymillió gyermek pedig a születését követő első héten hal meg. Összesen 10,6 millió gyermek nem éri meg az ötödik születésnapját.

Jong Wook Lee, a WHO főtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy az elkövetkező évtizedben a rendelkezésre álló 97 milliárd mellett évente újabb 9 milliárd dollárra lenne szükség ahhoz, hogy a világ 75 országában biztosítani lehessen az anyák és a gyermekek egészségügyi ellátását a terhesség kezdetétől. Különösen Afrikában nagy az anyák halandóságának a veszélye, a rizikóarány azon a kontinensen 1:16-hoz, míg a világ fejlettebb részein csak 1:2800-hoz. Az újszülött- és gyermekhalálesetek több mint ötven százalékát hat országban - Kína, Etiópia, India, Nigéria, Pakisztán és Kongó - összesítették.

A WHO becslései szerint évente 136 millió gyermek születik a világon, a fejlődő országokban azonban a szülő nők kevesebb mint kétharmada, a szegényebb országokban pedig csak egyharmaduk számíthat képzett egészségügyi személyzet segítségére a szülésnél. Az ötévesnél fiatalabb gyermekek halálának nagyrészt hat egészségügyi problémára vezethető vissza: halvaszületés és koraszülés (37 százalék), tüdőgyulladás (19 százalék), hasmenéses betegségek (18 százalék), malária (8 százalék), kanyaró (4 százalék), HIV/AIDS-fertőzés (3 százalék).

A WHO szerint e halálokok többsége egyszerű és könnyen elérhető eszközökkel megszüntethető. Mindenekelőtt rehidrációs gyógyszerekkel, antibiotikumokkal, malária elleni készítményekkel és vitaminokkal, vagy például rovarölővel kezelt szúnyoghálóval, illetve a terhesség és a szülés alatt megfelelően képzett egészségügyi személyzet közreműködésével.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.