Elindult a kasmíri békebusz

Ünnepélyesen elindította a megosztott Kasmír tartomány részeit összekötni hivatott indiai-pakisztáni buszjáratot Manmohan Szingh indiai kormányfő csütörtökön Szrinagarban. A busz ellen merényletet kíséreltek meg, de senkinek nem esett bántódása.

A 24 utast szállító, narancssárga virágfüzérekkel feldíszített jármű elindítására azután került sor, hogy az indiai  katonák egy robbanószerkezet hatástalanításával újabb merényletkísérletet hiúsítottak meg.

Fél órával a szrinagari indulás után Kasmír pakisztáni részéről  is elindult a viszontjárat. A két busz 54 utasa a megosztott  tartomány két felét elválasztó Dzshelam folyónál találkozik. A  folyamon átívelő hídon az utasok gyalog kelnek át, majd így buszt  cserélve jutnak el úti céljukhoz.

A történelmi buszjárat elindítása után nem sokkal - indiai  televíziós jelentések szerint - lövéseket adtak le Szrinagartól 17  kilométerre a pakisztáni terület felé tartó járműre, de senkinek sem  esett bántódása. Egyes források szerint egy kézigránátot is  hajítottak a busz irányába. A rendőrség egyelőre nem tudja, hogy kik lehettek a támadók, de azt sem tartja kizártnak, hogy mindössze véletlenszerű lövöldözés történt.

A buszjárat elindítását megelőző napon, szerdán az  indiai-pakisztáni közeledést rossz szemmel néző kasmíri lázadócsoportok fegyveres merényletet kíséreltek meg behatolva a  kormány szrinagari vendégházába, ahol a járat leendő első utasait  szállásolták el, a merénylőket azonban a biztonsági erők megölték.

A Kasmír indiai és pakisztáni ellenőrzésű részének két  fővárosát, Szrinagart és Muzaffarábádot összekötő buszjárat  elindításáról februárban határoztak. Az összeköttetés nem sokkal Kasmír 1947-es kettéosztása után szakadt meg.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.