Egy menesztés furcsa története

Hűtlen kezelés gyanúja miatt a rendőrség vizsgálja a gárdonyi önkormányzat városgazdálkodási cégének a tavalyi működését. A Városgazdálkodási és Turisztikai Rt.-t 2004-ben Horváth György, a Fidesz helyi elnöke irányította, aki ellen más ügyben magánokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt nyomoznak.

A gárdonyi képviselő-testület kormánypárti tagjai a közelmúltban bejelentést tettek a Székesfehérvári Városi Ügyészségen, azt kérve, vizsgálják ki az önkormányzati tulajdonban lévő Városgazdálkodási és Turisztikai (VT) Rt. elmúlt évi gazdálkodását, mivel a cég egyetlen év alatt több mint 160 millió forintos hiányt halmozott föl - tudtuk meg Eötvös Páltól, Gárdony szocialista alpolgármesterétől.

R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre válaszolva elmondta: a gárdonyi képviselők beadványa alapján nyomozás kezdődött ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt, amelynek során szakértők bevonásával vizsgálják a VT Rt. elmúlt évi gazdálkodását. A rendőrségi szóvivő hozzátette: gyanúsítottja eddig nincs az ügynek, egyelőre a szakértői vizsgálatok folynak.

Mi van az ügy hátterében? A gárdonyi önkormányzat politikai erőviszonyai kiegyensúlyozottak, a tizennégy tagú önkormányzatban a fideszes polgármesterrel együtt hat jobboldali, hat kormánypárti és két független képviselő foglal helyet. Az ügy politikai pikantériáját az adja, hogy a rendőrség által vizsgált időszakban az a Horváth György vezette a VT Rt.-t, aki tavaly augusztus óta a Fidesz gárdonyi szervezetének elnöke. Eötvös Pál szerint az önkormányzati részvénytársaság működésének zavarai éppen akkor kezdődtek, amikor 2003 decemberében a képviselő-testület leváltotta az addigi vezérigazgatót, Kovács Attilát, aki korábban tíz évig vezette a céget.

- A volt vezérigazgató menesztésére semmilyen szakmai érv nem merült fel, kizárólag politikai okok miatt állították fel a székéből, mégpedig azért, hogy az állást a Fidesz egyik helyi vezetőjének adhassák - mondja az alpolgármester.

Szabó István, Gárdony fideszes polgármestere kérdésünkre válaszolva azt állította: a képviselő-testület nem pártpolitikai döntést hozott.

- Horváth György az előző vezérigazgató menesztésekor még nem volt a Fidesz helyi elnöke - érvel a polgármester. - A volt cégvezető felállítására kizárólag szakmai okok miatt került sor: a képviselő-testület ugyan elismerte Kovács Attila addigi vezetői munkáját, a városatyák többsége mégis úgy ítélte meg, hogy a VT Rt. előtt álló akkori kihívásoknak - elsősorban az agárdi termálfürdő-beruházás levezénylésének - új lendülettel, új emberrel kell nekivágni. A részvénytársaságnál Kovács Attila mellett akkor Horváth György volt az egyetlen diplomás, vezetői tapasztalatokkal is rendelkező személy, így magától értetődő volt a megbízott vezérigazgatói kinevezése.

Megkerestük Kovács Attilát, aki érdeklődésünkre annyit mondott: az agárdi termálfürdőberuházás miatt került konfliktusba a polgármesterrel és a képviselők egy részével, mivel az akkor kezdődő építkezés több részletéről is eltért a véleménye. Kovács azt állítja: a VT Rt.-t 2003 decemberében úgy adta át az utódjának, hogy a nyereséges cégnek 150 millió forintos készpénztartaléka volt.

Horváth György megbízott vezérigazgatói kinevezése eredetileg csak néhány hónapra szólt, ám a cégvezetői posztra kiírt pályázat 2004 elején eredménytelenül zárult. Így az újdonsült vezérigazgató egészen 2004. december végéig a posztján maradt. Eötvös Pál azt állítja: már az első hónapok után látszott, hogy valami nincs rendben a részvénytársaságnál, emiatt többször is kezdeményezte Horváth György menesztését, ám ezt a képviselők többsége nem támogatta.

Szabó István szerint azonban csak tavaly augusztusban derült ki, hogy komoly likviditási problémákkal küszködik a cég.

- Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy éppen az elmúlt évben kezdődött meg a termálfürdő építése, ami a korábbi vezérigazgatói feladatokhoz képest jóval nagyobb terheket jelentett a cégvezetőnek, aki ráadásul a nyár végétől betegséggel is küszködött - mondja a polgármester. - Tavaly októberben súlyos vezetési hibák is történtek a VT Rt.-nél. Ekkor már én is kezdeményeztem a megbízott vezérigazgató menesztését, de a testület többsége nem támogatta az előterjesztésemet. Horváth György így kitöltötte a december végéig szóló szerződését.

A részvénytársaság anyagi helyzetéről szóló információk nyilvánosságra kerülése után a cég felügyelőbizottsága átfogó vizsgálatot rendelt el a VT Rt.-nél. A független szakértők által készített - a közelmúltban birtokunkba került - jelentés szerint a likviditási problémák elsősorban abból adódtak, hogy a cég bevételei 2004-ben csaknem a felére csökkentek, miközben a kiadások alig tíz százalékkal mérséklődtek.

- A bevételcsökkenésnek két fő oka volt - mondja Szabó István. - Az egyik, hogy tavaly az önkormányzati strandok üzemeltetését bérbe adtuk, amit azt megelőzően a VT Rt. végzett. Komoly tételnek számít, hogy a tervek szerint az új termálfürdőnek 2004 augusztusában kellett volna megnyílnia, ám az építkezés elhúzódása miatt erre csak decemberben került sor. Így az őszi hónapokra tervezett több tízmillió forintos bevétel kiesett.

Eötvös Pál szerint a vizsgálat egyéb problémákat is feltárt:

- Számos olyan elmarasztaló megállapítás olvasható a jelentésben, ami a megbízott vezérigazgató tevékenységével kapcsolatos - állítja a szocialista politikus. - Csak néhány példa: a fürdőberuházással kapcsolatban nem kötöttek szerződést minden munkára, ráadásul a fuvarozásban és a gépek bérbeadásában szerződésen kívüli szolgáltatásokat is végzett a részvénytársaság. A vizsgálat indokolatlan kifizetésekre is fényt derített. A szakértők olyan szerződéséket is találtak, amelyek mögött nem volt valós teljesítés, azok csak egyes személyek javadalmazását szolgálták.

Az elkészült jelentést a gárdonyi önkormányzat tagjai eltérően értékelték. A szocialisták azt javasolták, hogy a testület tegyen büntetőfeljelentést hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt, ám az előterjesztésre hat igen és hat nem szavazat érkezett, így nem kapott többséget. A polgármester - aki egyébként nemmel voksolt a feljelentésre - kérdésünkre válaszolva azt mondta: az eddigi vizsgálati jelentés alapján nem volt megállapítható, hogy a részvénytársaságnál 2004-ben bűncselekmény történt volna. A szocialista városatyák ezek után fordultak az ügyészséghez, amely elrendelte a rendőrségi vizsgálatot.

Horváth György, a Fidesz helyi elnöke elzárkózott attól, hogy kérdéseinkre válaszoljon. Mint mondta, az egész ügyet politikai lejárató kampánynak tartja, az álláspontját a büntetőeljárás lezárása után kívánja kifejteni.

A gárdonyi Fidesz-elnök egyébként nem csak a VT Rt.-nél folyó nyomozásban érintett. R. Szabó Ágnes megerősítette azt az információnkat, hogy a Gárdonyi Rendőrkapitányság tavaly október óta nyomozást folytat egyrendbeli, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségének alapos gyanúja miatt. A rendőrségi szóvivő nem árult el részleteket az ügyről. Információink szerint Horváthot azzal gyanúsítják, hogy korábban építészmérnökként készített terveihez mások építészkamarai névjegyzékszámát használta fel, mivel ő nem rendelkezett ilyen kamarai számmal. Ebben az ügyben várhatóan még áprilisban lezárul a rendőrségi vizsgálat.

Az elsõ hónapok után látszott, hogy valami nincs rendben a cégnél
Az elsõ hónapok után látszott, hogy valami nincs rendben a cégnél
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.