Golyózápor az indiai-pakisztáni buszjárat első utasaira

Az indiai biztonsági erők megöltek két fegyveres lázadót szerdán a kormány szrinagari vendégházában, ahol a megosztott Kasmír tartományt összekötni hivatott buszjárat első utasait szállásolták el a járat egy nap múlva esedékes, történelmi elindításáig.

A rendőrség és szemtanúk beszámolója szerint az épületbe behatoló két fegyveres tüzet nyitott a bent lévőkre, s a lövöldözésben négyen megsebesültek.

A biztonsági őrök azonnal kiürítették a vendégházat - felemelt kézzel hajtva ki az embereket, köztük a történelmi jelentőségűnek szánt indiai-pakisztáni buszjárat több mint két tucat utasát -, miközben a katonák a támadók után kutattak.

A merényletért négy iszlámista lázadó csoport együttesen vállalta a felelősséget.

Kedden a távolsági buszjárat vonalának indiai részén egy pokolgép robbanása három polgári személyt sebesített meg, két másik robbanószerkezetet még időben sikerült hatástalanítani.

India különleges biztonsági intézkedésekkel készül a Kasmír indiai és pakisztáni ellenőrzésű részének két fővárosát, Szrinagart és Muzaffarábádot összekötő, a kasmíri fegyverszüneti vonalon elsőként áthaladó buszjárat csütörtöki ünnepélyes beindítására. A hatóságok több száz személyt őrizetbe vettek, hogy elejét vegyék szakadár csoportok kilátásba helyezett támadásainak.

Számos kasmíri lázadócsoport halállal fenyegetett meg mindenkit, aki azt tervezi, hogy igénybe veszi az általuk olcsó reklámfogásnak tartott buszjáratot, amely szerintük nem járul hozzá Kasmír áhított függetlenségéhez. Több szakadár szervezet csütörtökre általános sztrájkot hirdetett meg.

Több mint egy tucat lázadócsoport küzd 1989 óta Kasmír függetlenségéért vagy egyesüléséért Pakisztánnal, azóta legkevesebb 66 ezer ember, túlnyomórészt polgári személy vesztette életét a konfliktusban.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.