Amnesty: brutális a francia rendőrség

Az Amnesty International legfrissebb jelentése szerint a francia rendőrség erőszakosan bánik az arab és afrikai származású gyanúsítottakkal, a bántalmazások következtében pedig nem ritka a haláleset sem.

A beszámoló szerint az elkövetőknek nem kell komoly büntetéstől tartaniuk, mivel mindez a francia kormány, az igazságszolgáltatás és a rendőrség vezetőinek tudtával és engedélyével történik.

A szervezet tízévnyi adatgyűjtés és esetvizsgálat alapján összeállított, Franciaország: az igazság nyomában című jelentése úgy látja, hogy a francia igazságszolgáltatás gyakran elmulasztja az emberi jogok megsértésének üldözését és büntetését. A jelentés kiemeli az úgynevezett “kétsebességes igazságszolgáltatást", amely alapján a rendőrtisztek által indított eljárásokban sokkal gyorsabban hoznak ítéletet, mint az áldozataik által kezdeményezett ügyekben.

Az Amnesty szerint sok eset nem is kerül bíróság elé, és ha mégis, akkor pedig ritka az elmarasztaló ítélet, rendszerint az is csak jelképes. “Véleményünk szerint a rendőrtisztek gyakorlatilag büntetlenséget élveznek az emberi jogok megsértése esetén. Megállapítottuk, hogy a francia jogrendszer gyakran elmulasztja az emberi jogok igazságszolgáltatási szervek által történt megsértésének felderítését, üldözését és büntetését" - mondta Nicola Duckworth, az Amnesty International képviselője.

A rendőrtisztek és csendőrök által tisztázatlan körülmények között elkövetett, halállal végződő lőfegyverhasználatok száma ugyan csökkent az elmúlt években, a rossz bánásmód miatti panaszok száma azonban nőtt, összességében 18,5%-kal emelkedett 2004-ben.

A szervezet azért is aggódik, mert a belső irányelvek és viselkedési normák, illetve a nemzetközi normák tiszteletben tartása folyamatosan hiányzik. A közvádlók haboznak rendőrtisztek ellen eljárást indítani, az őrizetesekkel rosszul bánnak, a jogi eljárások sokat késve indulnak, és a francia büntetőtörvénykönyv nem határozza meg pontosan a kínzás fogalmát - áll a jelentésben.

Ezért az Amnesty felszólítja a francia hatóságokat, hogy hozzanak létre egy olyan független intézményt, amely minden, az emberi jogok súlyos megsértését tartalmazó állítást kivizsgál. Az emberi jogi szervezet követeli továbbá, hogy a felelősöket azonnali, alapos vizsgálat után állítsák bíróság elé, fogva tartottak pedig már a rendőrségi őrizet kezdetétől kapjanak ügyvédet.

(Az Amnesty International közleménye alapján)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.