Szocdem hagyományt őriz az erdélyi üdülőépítés

Minden jószándékú embert összefogásra szólít a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma, hogy felépülhessen a nehéz helyzetű gyerekek pihenését szolgáló PAX üdülő a székelyföldi Algyógyfürdőn.

Az üdülőben a nyári hónapok alatt 7 napos turnusokban kizárólag szegény gyerekeket fognak ingyen nyaraltatni, más évszakokban pedig erdei iskolákat, közös erdélyi kirándulásokat, képzéseket szerveznek magyarországi és romániai magyar gyerekek számára, "hogy Európa felnövekvő ifjú polgárai barátságokat köthessenek, tanulják az együttműködést, s elutasítsanak mindenféle kirekesztést" - olvasható a mozgalom honlapján.

A beruházás teljes értékét 50 millió forintra becslik. A szervezet már megvásárolta a kiszemelt telket, jelenleg folyik a tervezés, az építkezéshez szükséges összeg előteremtésére pedig gyűjtést hirdettek. Támogatásáról biztosította a Gyermekbarátok akcióját Hiller István, az MSZP elnöke, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Bársony András külügyi államtitkár. Az elsők között nyújtott magántámogatást Agárdi Péter egyetemi tanár, Andai Ferenc Radnóti-díjas történész (Kanada), Tokár István, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Közgyűlés elnöke. A közösségi terembe képet ajánlott föl Székely Imre festőművész Kanadából. Médiatámogatóként közreműködik a Népszabadság Rt.

Fogadd örökbe egy szegény gyerek ágyát!

Az építkezés anyagi támogatására a közhasznú Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma meghirdeti a Fogadd örökbe egy szegény gyerek ágyát! akciót. Egyénektől, civil közösségektől, cégektől várják a felajánlásokat, mindazoktól, akik akár egymagukban, akár másokkal összefogva 1000 euro értékben "örökbe fogadnák" egy gyermek férőhelyét a majdani üdülőben. A mozgalom az adományozó nevét egy-egy ágyon megörökíti, a támogatásról mint közhasznú szervezet adóigazolást ad.

A kezdeményezés egy régi munkásmozgalmi hagyomány felevenítése. Napjaink egyre népszerűbb „Fogadj örökbe…” akciói olyan tradíció nyomdokain haladnak, mint az 1934-ben indult sikeres gyűjtés. Akkor a Gyermekbarátok tagdíjaiból, adományaiból létrehozott árpádföldi gyermeküdülő ágyait lehetett „örökbefogadni.” Így vásárolt jelképesen az üdülőben ágyat a Ganz-hajógyári munkások csoportja, a Népszava meggyilkolt szerkesztőjének özvegye, Somogyi Béláné, vagy Kéthly Anna nevére az Országos Nőszervező Bizottság. Az adományozó nevét az ágyakon egy kis tábla örökítette meg.

A Gyermekbarát Egyesület nem sokáig nyaraltathatott szegény gyerekeket, működését 1944-ben a nyilas belügyminiszter betiltotta, majd a háború utáni rövid újjászervezés után az üdülő államosítása lehetetlenítette el a munkát. Az egykori támogatók adományai elvesztek a történelem sodrában, a mozgalmat a rendszerváltás után sem kárpótolták, de a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma őrizni kívánja a hagyományt.

Jótékonysági árverés

Hanti Vilmos, a Gyermekbarátok Mozgalmának elnöke bejelentette: az építkezés költségeinek egy részét árveréssel kívánják fedezni. Árverésre ajánlják azt az A3-as méretű fekete-fehér grafikát, amelyet Brenner György, a Népszabadság egykori kiváló grafikusművésze röviddel halála előtt, az egyesület újjászervezésekor, 1992-ben adományozott a Gyermekbarátok Mozgalmának.

A grafika kikiáltási ára 1 millió Ft.
A jótékonysági árverés a gyermeknapig, 2005. május 29-én 24 óráig tart. Az ajánlattevőket arra kérik, hogy vegyék fel a kapcsolatot az egyesülettel az info@gyermekbarat.hu címen, vagy faxon: (1) 282-3852. A jelentkezőnek elküldik azt az egyszerű formanyomtatványt, amelyen megtehetik ajánlatukat.

A NOL szerkesztői kérik olvasóinkat, fórumozóinkat, bloggereinket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A NOL folyamatosan követi a fejleményeket, tudósít a gyűjtésről és az építkezésről. A NOL-fórumon topikot indítottunk a témában (http://www.nol.hu/forum/topic/75192/), ahol hozzászólhatnak, illetve felvehetik a kapcsolatot a kezdeményezőkkel.

A Magyarországi Gyermekbarát Mozgalom számlaszáma:
MGYM, 11670009-07753900-70000002

(NOL, www.gyermekbarat.hu)

Az árverésre bocsátott grafika
Az árverésre bocsátott grafika
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.