"Az EU-orosz viszony egyre jobban alakul"

Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai főképviselője és Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Szocsiban tartott megbeszélésén üdvözölte az EU és Moszkva közötti kapcsolatok javulását.

"Egyre több érintkezési pontot találunk" - állapította meg az orosz elnök. Javier Solana szerint az EU-orosz viszony egyre jobban alakul, és a május 10-i moszkvai EU-orosz csúcstalálkozó sikeres lesz. Az EU és Oroszország több éve igyekszik megállapodásra jutni négy fő területen: a gazdaság, az igazságügy (szervezett bűnözés elleni harc), a tudományos kutatás és oktatás, valamint a külső biztonság (terrorizmus elleni harc, tömegpusztító fegyverek) kérdésében.

Javier Solana szerint a négy területre vonatkozó dokumentumok gyakorlatilag készek, és rövidesen aláírásra kerülhetnek. Solana oroszországi látogatását megelőzően, pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és az EU soros elnöki tisztét ellátó Luxemburg külügyeinek irányítója, Jean Asselborn folytatott Luxemburgban megbeszélést, amely után a felek bizakodónak mutatkoztak a tekintetben, hogy sikerül a májusi csúcstalálkozóig lefolytatni a tárgyalásokat egy nagyszabású együttműködési megállapodásról.

Javier Solana hétfő este érkezett Moszkvába Szergej Lavrov meghívására. Putyin és Solana találkozója után Szergej Jasztrzsembszkij, az orosz elnök tanácsadója közölte, hogy a felek május 1-én "útiterveket" szándékoznak aláírni a négy fő területen megvalósítandó együttműködésről.

Jasztrzsembszkij elmondta: a találkozó során Putyin elnök hangsúlyozta, hogy Moszkva érdekelt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tevékenységének folytatásában, de a szervezet tökéletesítése mellett emelt szót. - Az elmúlt években az EBESZ a volt Szovjetunió egyes problémáira összpontosított, és figyelmen kívül hagyta Európa többi részét. Ez az egyoldalúság Oroszországot nem elégíti ki - ismertette az orosz elnök álláspontját Jasztrzsembszkij.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.