Nemzetközi elismerés a Művészetek Palotájának

A nemzetközi sajtó elismerően számol be a budapesti Művészetek palotája megnyitásáról, a ház értékeiről és programjairól.

A külföldi lapok cikkei közül kiemelkedik a Die Presse című osztrák lap cikke, amelynek már címe is dicsérő: "Pompás ház, gazdag programlehetőségekkel." Daniela Tomasovszky nem az első újságíró, akiben felmerült, hogy párhuzam mutatkozik a londoni South Bank és a budapesti Millenniumi Városközpont között, és kiemeli, hogy a beruházás a magántőke bevonásával valósult meg. A cikk idézi Lady Valerie-t, Solti György özvegyét, aki a megnyitón azt mondta: "A férjem nagyon boldog lett volna, ha ebben a pompás épületben vezényelhetett volna."

Egy teljes oldalon számolt be a Művészetek Palotájáról a The Evening Standard című londoni lap. Norman Lebrecht egyebek között azt írta: "Budapest három év alatt csodálatos új koncerttermet épített. Miért épít London évtizedekig rosszakat?", dicshimnuszokat zengett a koncertterem akusztikájáról azzal, hogy az lényegesen jobb bármelyik londoni, vagy párizsi teremnél, s végül a brit hatalmasok figyelmébe ajánlotta a Budapesten sikeresen alkalmazott finanszírozási konstrukciót.

A Le Devoir című tekintélyes kanadai lap a megnyitót követő hétvégi számában megjegyezte: "A budapesti Művészetek Palotája követendő példa, igazi minta lehet Montreal számára."

A The Wall Street Journal című amerikai gazdasági szaklap is méltatta a Művészetek Palotáját szép belső terei és gondosan tervezett funkcionalitása miatt és idézte Kocsis Zoltánt, aki szerint "ez a koncertterem jobb lesz, mint a luzerni vagy a birminghami Symphony Hall, de az is lehet, hogy már most jobb."

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.