Ságvár: választás, feljelentés, nyomozás

Időközi polgármester-választás lesz a Somogy megyei, alig kétezer lakosú Ságváron. Hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentették az egyik indulót, a jelenlegi alpolgármestert, aki pert indított rágalmazás miatt.

Ságvár polgármesteri széke azért üresedett meg, mert a tisztséget betöltő Szigeti József január végétől nyugállományba vonult. Az időközi választást április 24-re írták ki.

Az egyik polgármesterjelölt Kecskés Gábor, a jelenlegi alpolgármester. Ellene dr. Léhmann György siófoki ügyvéd még ez év elején feljelentést tett hivatali visszaélés és más bűncselekmények alapos gyanújára hivatkozva. Ezt követően február elején nyomozást rendelt el a Somogy Megyei Főügyészség.

A feljelentés szerint a rendszerváltás óta önkormányzati-képviselői, majd 1994-től alpolgármesteri tisztséget betöltő Kecskés Gábor két gyermekének nevére tíz évvel ezelőtt tíz hektárnyi külterületi szántót vásároltak Ságvár határában. Ezt a területet tavaly belterületté minősítették, majd 70 telket alakítottak ki belőle. Az ingatlanokat, amelyeken az alpolgármesternek és feleségének haszonélvezeti joga van, időközben közművesítették, majd ez év elején darabonként 4,5 millió forintért árusítani kezdték.

Léhmann György szerint tisztázandó, hogy történt-e hivatali visszaélés a család ingatlanvagyonának értéknövekedése során, és az is: miért nem kaphattak engedélyt az önkormányzattól közművesítésre más belterületbe vont telekingatlanok? Az ügyvéd szerint az is fontos kérdés, hogy miként minősíthették át a korábbi szántót legelővé a telekkialakítások előtt pár hónappal, ami kedvezőbb földvédelmi járulék megfizetésére kötelezte a tulajdonosokat a terület művelés alóli kivonásakor.

A siófoki ügyvéd beadványának másolatát eljuttatta kétszáz ságvári lakos címére. Ezt követően - állítása szerint - fenyegető, mocskolódó hangvételű telefonhívást kapott egy, az alpolgármester nevén bemutatkozó férfitól. Emiatt újabb feljelentést tett. Az alpolgármester közben - az ügyvéd szerint - kifogásolható ténykedése miatt az ügyvédi kamarához fordult, továbbá pert kezdeményezett ellene becsületsértés és rágalmazás miatt.

Kecskés Gábor azt mondta: nem ismeri személyesen Léhmann Györgyöt. Véleménye szerint a feljelentés mögött mások állnak, lejárató kampány folyik ellene, amit vagy a polgármesteri székért folyó sajátos küzdelem, vagy egyszerű emberi irigység motivál. Az alpolgármester hangsúlyozta: az ingatlanvásárlás idején nem volt sem egyedi döntési, sem aláírási joga. A Balaton Törvényt figyelembe vevő területrendezési terv pedig csak két évvel ezelőtt született meg, amelyben független szakértők és hatóságok jelölték ki az érintett szántókat a település terjeszkedésének lehetséges helyszínéül.

Akadnak más belterületbe vonható részek is Ságvár környékén, de a sok tulajdonos miatt ott körülményesebb a telkek kialakítása és közművesítése. Kecskés Gábor közölte, a 70 új telekingatlan közművesítése az önkormányzatnak egy fillérjébe sem került. Az ingatlanokkal kapcsolatos összes dokumentumot amúgy közszemlére bocsátotta a személyét ért támadások után, de eddig senki nem volt kíváncsi rájuk. Álláspontja szerint semmiféle törvénysértést nem követett el.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.