Viták a nemzeti vízum körül

Első olvasatban részben elbukott a kormány tagjaival folytatott egyeztetésen a határon túli magyar nemzetiségűek honosításával kapcsolatos szabályok egyszerűsítéséről, illetve az öt évig érvényes, korlátlan idejű tartózkodásra jogosító nemzeti vízum bevezetéséről szóló előterjesztés.

Az érintett miniszterek a kancelláriaminiszternél mintegy két hete tárgyaltak erről. A megbeszélésen a bevándorlási, letelepedési és honosítási ügyekért felelős kormánymegbízott javaslatait több kritika érte - főként az ötéves időtartamra érvényes vízumot kifogásolták -, ezért a héten ismét tárgyalnak, bár március végére már kormánydöntést ígértek. Az elképzelések megvalósításához egyébként több kétharmados törvényt is módosítani kellene, s az ellenzék már korábban jelezte is, hogy ehhez készek hozzájárulni, mindazonáltal a kettős állampolgárságról sem mondanak le.

A kormánymegbízott egyebek mellett a honosítási eljárás egyszerűsítésére és gyorsítására - ezen belül az egyablakos ügyintézés bevezetésére - tett javaslatot, ennek megvalósítása azonban milliárdos nagyságrendű költségekkel járna. Az egyablakos rendszer nyújtotta előnyökből ráadásul nem zárhatnának ki más kérelmezőket sem, vagyis a fejlesztéseket úgy kellene megvalósítani, hogy a tartózkodási és bevándorlási engedélyért folyamodók teljes körét képesek legyenek így kiszolgálni. Ez többek szerint indokolatlan többletkiadásokkal járna, bár az előterjesztéssel szemben nem ez volt az alapvető kifogás.

Az első tárgyalási fordulón információnk szerint azért nem sikerült az érintett kormánytagoknak megegyezésre jutniuk, mert a foglalkoztatási tárca elutasította a nemzeti vízumnak a javaslat szerinti formában történő bevezetését. Az ötéves érvényességi időn belül gyakorlatilag korlátlan magyarországi tartózkodásra jogosító engedély munkavállalásra ugyan nem jogosít, mégis tartani lehet attól, hogy a lehetőséggel sokan visszaélnének, és munkát vállalnának. Az elutasításban valószínűleg szerepet játszhatott az is, hogy a tavalyihoz képest egy százalékkal nőtt a regisztrált munkanélküliek száma.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.