Maszhadov halálának hivatalos verziója

Az orosz főügyészség korrigálta a csecsen szeparatista vezető halálának hivatalos verzióját, azt állítva, hogy mégiscsak a testőrei ölték meg Aszlan Maszhadovot, de saját kérésére.

Maszhadov számos golyó ütötte sebtől halt meg, amelyeket saját kérésére ejtettek rajta azok, akik együtt voltak vele a bunkerben - mondta Nyikolaj Sepel főügyészhelyettes pénteken Vlagyikavkazban az Interfax szerint.

Az orosz illetékes szerint Maszhadov és testőrei között létezett egy megállapodás, melynek értelmében azok lelövik a felkelővezért, ha fennáll a veszély, hogy élve fogságba esik. Sepel megerősítette, hogy Maszhadovon rajta volt az "öngyilkos öv", de nem akarta felrobbantani, mert meg akarta kímélni bajtársai életét, és ezért arra kérte őket, lőjék le őt. A főügyészhelyettes pontosította a korábbi közléseket: eszerint a különleges akció idején Tolsztoj-jürtben Maszhadov négy társát vették őrizetbe, köztük a ház gazdáját.

Ilja Sabalkin, az észak-kaukázusi törzs szóvivője március 8-án, Maszhadov halálát bejelentve azt mondta, hogy a csecsen vezetővel az orosz különleges egységek által a pincebunkerbe dobott robbanószer légnyomáshulláma végzett a Groznijtól északra lévő Tolsztoj-jürt egyik házában, míg három segítője túlélte a robbantást, és megadta magát.

Ugyanaznap Ramzan Kadirov miniszterelnök-helyettes, Kreml-barát csecsen erős ember azt állította, hogy Maszhadov egyik testőrének véletlenül elsült fegyverétől halt meg a szűk pincében. Samil Bászájev iszlám szélsőséges gerillavezér tíz nappal később a felkelők világhálóhelyén - nem vitatva a gránátbedobásos verziót - biztosra vette: Maszhadov nem engedte volna ki a pincerejtekhelyről sok titkot ismerő testőreit, hogy megadják magukat.

Sepel megerősítette, hogy Maszhadov holttestét nem adják ki családjának. A tolsztoj-jürti házat pedig porig rombolták.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.