Sült pillére vár a béka

Fogynak az erdők, eltűnnek a vizes élőhelyek, a fauna azonban - több- kevesebb sikerrel - még kitart Budapesten.

A kétéltűek egyre kevesebb sikerrel küzdenek a városi léttel. Elsősorban azért, mert egyre fogynak Budapest bel- és külterületén a vizes élőhelyek, ahol ezek az állatok nyugton ellehetnének. Az egyik legnagyobb veszteség az állatvédők szerint a dunakeszi forrásláp, amely hajdan valóságos kétéltű-paradicsom volt, amíg rá nem szegecseltek egy hipermarketet. Csak remélni tudjuk, hogy a békák idejében észrevették az exkavátorokat, és leléptek, elkerülve a lehetőséget, hogy a vegyiáru-osztály padlólapjai alatt leljék meg végső nyughelyüket.

Baj az is, hogy az utóbbi időben nem - vagy csak alig - töltik fel a Városligeti-tavat. Amíg rendesen töltögették, szép számmal éltek benne és mellette a védett pettyes és tarajos gőték, amelyeket most a kipusztulás réme fenyeget. Ugyanez áll a békákra, amelyekből ugyancsak mind kevesebbet látni, szinte mindenhol - magyarázta a Természetvédelmi Hivatal vezető tanácsosa, Bakó Botond.

Budapesten tizenegy kisebb-nagyobb, többé-kevésbé természetes tavacska maradt. A legnagyobb a Naplás-tó, amelynek egyik büszkesége, a barna varangy gyakorlatilag kiveszett, miután a tó mellé forgalmas utat építettek. Az úton át-átvonuló békákon nem kell feltétlenül keresztülhajtani ahhoz, hogy megöljük őket. Elég az elszáguldó jármű keltette légörvény is: felkapja a békát, amely aztán halálra zúzza magát az aszfalton.

Persze azért van még béka. Például a nagyobb parkokban, ahol a nyáresti sétálók megfigyelhetik: e kedves kétéltűek a lámpák alatt gyülekeznek, arra várva, hogy az izzó körül repkedő rovarok kicsit megsüljenek, és az orruk elé essenek. És azért a vizek mellett is maradtak, az Orczy-kerti tavacskánál és a Feneketlen-tónál egészen tisztességes a leveli- és a kecskebéka-populáció. A legjobb helyen a védett Merzse-mocsárban vannak a békák Budapesten. Ott még a mocsári béka is jól érzi magát.

Hüllőfronton se rózsásabb a helyzet. A szakemberek a közelmúltban szomorúan konstatálták, hogy a budai hegyekből eltűnt Magyarország legnagyobb siklófaja, a másfél-két méteresre is megnövő, de neve ellenére teljesen ártalmatlan haragos sikló. Kipusztulásáért a telepített feketefenyőt (elhal alatta az eredeti gyep), a fák között száguldozó motorosokat, az építkezéseket, és a szabadjára engedett kutyákat okolják. A zöld gyík, a fürge gyík és a fali gyík, szerencsére még kitart, utóbbi szinte mindenhol előfordulhat a fővárosban.

Egészen szép kecskebéka-populáció él még Budapesten
Egészen szép kecskebéka-populáció él még Budapesten
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.