Gastorg-Ferencváros kiegyezés

Koalíciós szakadás lett az ára Ferencvárosban a Gastorg-ügynek, s a céggel kötött peren kívüli forintos megállapodásnak. Mint arról beszámoltunk, a kerület 445 millió forintot követelt a Gastorg Kft.-től, mert az a hivatalos díjnál jóval drágábban adta albérlők - többségében vendéglátósok kezére - az általa bérelt önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségeket, összesen huszonhatot.

Az önkormányzat perre ment, a bíróság elsőfokú ítéletében a díjkülönbözet megfizetésére kötelezte a bérlőt. Fellebbezésre másodfok elé került az ügy, bár időközben - jóval az újabb tárgyalás előtt - peren kívüli megállapodást is előkészített Bánsághi Támás, a kerület szocialista alpolgármestere. Gegesy Ferenc (SZDSZ) polgármester szerint azonban ezt a százmilliós egyezséget az ő megkerülésével akarta helyettese a képviselő-testület elé terjeszteni. Ekkor - bár úgy tudjuk, nem csak ezért - Gegesy megfosztotta hatáskörétől a szocialista politikust, s ezzel megkezdődött az MSZP-SZDSZ- koalíció bomlása (amit a szocialisták ellenében, a jobboldali ellenzék támogatásával elfogadott költségvetés pecsételt meg).

Az egyezkedés azonban folytatódott a Gastorggal, s végül a közelmúltban - a másodfokú tárgyalás előtti napokban - megállapodtak az összegben. Az aláírt szerződés szerint a bérlő száznegyvenmillió forintot fizet év végéig, két részletben az önkormányzatnak, s megfosztják az ominózus helyiségek bérleti jogától. A jelenlegi üzemeltetők - az albérlők - azonban nem kerülnek utcára, egyszeri díj befizetése után tovább maradhatnak a városrész legforgalmasabb helyein fekvő helyiségekben, amelyek többsége étteremként működik. Az egyszeri díj összesen további hatvanmillió forint bevételt hoz az önkormányzatnak, így összesen kétszázmillió forinthoz jut a kerület. A bérlők ezután az önkormányzatnak közvetlenül fizetik a helyiségek után járó díjat. A másodfokú tárgyalást tegnap tartották, ám azon már csak az eredményt, vagyis a peren kívüli megállapodást hirdették ki.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.