A Dráván tervezett kavicskitermelés állatfajok pusztulásához vezethet

Több európai uniós jogszabálynak is ellentmond a Dráva horvátországi szakaszán az idén felgyorsítani tervezett kavicskitermelés - erre hívják fel a figyelmet természetvédő szervezetek csütörtökön közzétett nyílt levelükben.

Az egyebek között a WWF Magyarország és a Dráva Szövetség közleményében egy március közepén közzétett horvát tenderre hivatkoznak, amely alapján a horvát kormány az eddigi kitermelési ütemet megduplázva folytatná az idei évtől a kavicskitermelést a Dráván 20 helyszínen.

A nyílt levélből az derül ki, hogy a közös magyar-horvát folyószakaszokat is érintő projekttel 2 millió köbméter kavicsot és homokot nyernének ki a folyóból. A zöldek adatai szerint az elmúlt 20 évben a horvát és a magyar Dráva-szakaszon összesen 5 millió köbéter kavicsot termetek ki.

A munkálatokat az Európai Unió Víz Keretirányelve, az Élőhely- és Madárvédelmi Irányelve, valamint a környezetvédelmi hatástanulmányokkal kapcsolatos előírások miatt sem lehetne megkezdeni - vélik a zöld szervezetek.

A WWF Magyarország és a Dráva Szövetség szerint Horvátország hiába nem tagja az EU-nak, mégis be kellene tartania a szabályokat, hiszen az elmúlt időszakban többször kifejezte integrációs szándékát.

A természetvédőket elsősorban az aggasztja, hogy a 20 év alatt 5 millió köbméter kitermelni tervezett mederanyag miatt zátonyok semmisülnének meg, ami értékes madár- és halfajok eltűnéséhez vezetne.

A beavatkozás miatt a magyarországi Dráva-szakaszon kiszáradhatnak egyes természeti területek, és süllyedhet a part menti talajvíz-szint is.

Az MTI korábbi közlése szerint a Dráva magyar folyószakaszán évente 100 ezer köbméter kavicsot nyernek ki, ami környezetvédelmi szempontból még elfogadhatónak tekinthető.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.