Pacifista tanárokat büntettek meg Japánban

Ötven japán középiskolai tanár kapott különböző jellegű megrovást, mert megtagadták, hogy elénekeljék a japán himnuszt iskolai ünnepségeken.

Van, aki csak rendreutasítást kapott, de ennél súlyosabb büntetést, fizetésmegvonását, sőt állásból való felfüggesztést is kiróttak a helyi hatóságok - közölte csütörtökön egy pedagógus jogvédő szervezet.

A tokiói jobboldali önkormányzat 2003-ban kelt előírása szerint az iskolaév kezdetekor és a bizonyítványosztások alkalmával az állami tanintézetekben kötelező a nemzeti lobogó kitűzése és a himnusz előadása. A császárt éltető megzenésített óda és a fehér alapon vörös napkorongot ábrázoló zászló hivatalosan 1999 óta a szigetország állami jelképe.

A baloldali érzelmű és a pacifista tanároknak azonban nincs ínyére az, hogy az ünnepségeken felvonják a zászlót, és elénekeljék a himnuszt, mert a császári militarizmus egyfajta kifejeződését látják bennük. Egy megbüntetett tanárnő - akinek egyhavi fizetését vonták meg - például kijelentette: nem szeretné, ha gyermekeiket megölnék, vagy oda küldenék őket, ahol meg kell halniuk.

Ezúttal harmadszor fordul elő, hogy a tokiói önkormányzati hatóságok büntetéseket rónak ki hasonló vétségekért. Eddig összesen mintegy 250 pedagógust marasztaltak el ilyen okból. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.