Hiányzó városatyák, bénult bizottságok

A kormánypárti városatyák hiányzása miatt sorozatban maradnak el a bizottsági ülések a Városházán.

Miközben Demszky Gábor főpolgármester kedden bejelentette, hogy új parkolási rendelet készül, az ügyben illetékes városüzemeltetési bizottság nem fogadta el a tervezetet, mert a hiányzások miatt kisebbségben voltak a kormánypárti képviselők az ülésen. A főpolgármester tegnap nyilvánosan is megrótta a bliccelő városatyákat. Demszky szégyenletesnek nevezte, hogy a hiányzó politikusok miatt a szakbizottság elutasította a Fővárosi Közgyűlés mai ülésének legfontosabb napirendjét. Demszky emlékeztetett arra, hogy a városatyák a havi tiszteletdíjukat a képviselői munkáért kapják, amelynek elsődleges színhelye a testületi, bizottsági és a közgyűlési munka. Közölte: nagyobb fegyelmet és felelősségtudatot vár a fővárosi képviselőktől.

A főpolgármesteri bírálat pusztába kiáltott szónak bizonyult. Mialatt Demszky a városatyákat korholta, két bizottsági ülés is meghiúsult a létszámhiány miatt. A pénzügyi bizottság a tervezett csaknem harminc napirendből mindössze négyet tudott megtárgyalni, a vagyonnyilatkozatokat ellenőrző bizottság pedig az ülés kezdetétől határozatképtelen volt, mert csak egy fideszes és egy MIÉP-es városatya jelent meg a teremben. Utóbbi testület egyebek közt tárgyalta volna Kupper András Fidesz-MKDSZ-frakcióvezető fél évvel ezelőtti kezdeményezését, hogy vizsgálják meg a főpolgármester korábbi vagyonbevallásainak ellentmondásait.

A főpolgármester és frakciójának felelőssége, hogy legalább olyan arányban jelenjenek meg az SZDSZ-es képviselők is a testületi, bizottsági üléseken, mint a szocialisták - mondta lapunknak Gy. Németh Erzsébet, a városházi MSZP-frakció vezetője. Közölte: ő már fél évvel ezelőtt jelezte a főpolgármesteri kabinet ülésén, hogy az SZDSZ-esek indokolatlanul sokat hiányoznak a bizottsági ülésekről. A főpolgármester által említett pénzügyi bizottsági ülésen - mutatott rá - az öt szocialista képviselőből mindössze egy hiányzott, míg a három szabad demokrata közül kettő is, egyikük pedig rendszeresen nem jár az ülésekre.

Az MSZP-frakcióban félévente vizsgálják meg, hogy egy-egy képviselő milyen arányban vesz részt a közgyűlés és a bizottságok ülésein, aki túl sokat hiányzik, azzal a frakcióvezető személyesen beszélget el. A képviselőcsoporton belül más retorzió nincs, de - Gy. Németh szerint - közöttük nincsenek is notórius hiányzók.

A kritikák egy részét jogosnak tartja Bőhm András. A fővárosi SZDSZ-frakció vezetője szerint hamarosan eldöntik, hogy a nemrég elhunyt Hubert Béla, korábbi frakcióvezető-helyettes bizottsági helyeit kik vegyék át. Ezzel rendeződhetnek az elmúlt két hónapban tapasztalt nehézségek. A tegnap történtekkel kapcsolatban elmondta: ugyanabban az időpontban négy grémium is ülésezett, ezért képviselőik nem tudtak mindegyiken részt venni.

A Fidesz-MKDSZ-frakció szívesen vállalja, hogy közvetít a koalíciós felek között - tudatta lapunkkal közleményben Kupper András, a képviselőcsoport vezetője. Nem válik a budapestiek hasznára a politikai élettársak látványos elhidegülése. A fővárost vezető szocialista és szabad demokrata partnerek állandó veszekedése a városfejlesztésre fordítandó energiáik maradékát is felőrli - írta közleményében.

A Városházán tavaly összesen 359 bizottsági ülést tartottak, ezek közül mindössze nyolc maradt el. Idén eddig csaknem százszor üléseztek e testületek, eddig négy ülés maradt el - három éppen ezen a héten. A fővárosi "házszabály" - hivatalos nevén a szervezeti és működési szabályzat - e kérdésről annyit ír elő, hogy a szavazások több mint negyedéről hiányzó képviselőtől megvonható tiszteletdíjának egy része. A bizottsági ülésekre azonban nincs ilyen szabály.

Több hely, mint képviselő

A fővárosi önkormányzatnak 21 bizottsága van. Vannak fajsúlyosabbak - ilyen például a közműcégeket felügyelő, ingatlanvásárlásokat jóváhagyó tulajdonosi bizottság vagy a közterületek bérbeadásáról döntő várostervezési és városképvédelmi bizottság -, és vannak kisebb súlyúak, mint a civil szervezetekkel vagy a foglalkoztatáspolitikával foglalkozó testületek. A bizottságok külsős tagokat is foglalkoztatnak, de ők nem lehetnek többen a képviselőknél. A 66 városatyára összesen 145 bizottsági hely jut.

Nyolc grémium - többek között a közbeszerzési, a vagyonnyilatkozat-ellenőrzési és a pénzügyi ellenőrző bizottság - elnökét az ellenzék adja, de minden testületben a kormánypárti képviselők vannak többségben. Többször előfordult, hogy - mivel a koalíciós képviselők nem mentek el elegen - az ellenzék akarata érvényesült a testületek döntéseiben. Nemrégiben a 2006-os úszó Európa-bajnokság megrendezéséhez például nem járult hozzá ezen okból a sportbizottság, másnap viszont a Fővárosi Közgyűlés ülésén a kormánypárti többség már jóváhagyta a rendezést.

Gondban van Demszky a hiányzó kormánypárti képviselõk miatt
Gondban van Demszky a hiányzó kormánypárti képviselõk miatt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.