Száznál több daru pusztult el a Kőrösök vidékén

Több mint száz darumadár tetemét találták meg Örménykút külterületén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai - közölte a park igazgatója szerdán. A madarak heveny mérgezésben pusztultak el.

Az elsődleges adatok szerint a tömeges elhullás nem természetes úton következett be - mondta Tirják László. Az elhullás mértéke meglepte a szakembereket. A Békés megyei település térségében megtalált nyolc, még élő madarat azonnali kezelésre a Szegedi Vadasparkba szállították. A vadaspark munkatársa arról tájékoztatta az MTI-t, hogy környezetváltozás és a kezelések hatására a beteg darvak közül kettő már lábra állt, ami "jó jel ezeknél a madaraknál".

Az eddigi vizsgálatok heveny mérgezést állapítottak meg, a mérgezés a máj- és vékonybél elváltozásához vezetett. Egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy a madarak szervezetét mekkora károsodás érte - közölte Tirják László. Egy daru eszmei értéke ötvenezer forint. Ez a faj nemzetközi egyezmények védelmét élvezi.

A tömeges madárpusztulás ügyében a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentésére a szarvasi rendőrkapitányság eljárást indított.

A Magyarországon védett daru Európa északi régióinak fészkelő madara, a telet a Földközi-tenger medencéjében tölti. Tavaszi vonulásuk jellemzője, hogy viszonylag nagy területeken állnak meg a csapatok és gyakorta mezőgazdasági szántókon táplálkoznak.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.