Csak a túl zajos petárdákat tiltják be

A belügyminiszter azt javasolja, a törvény mondja ki: azt a képviselőt, aki a rendőr felszólítására nem hajlandó megfújni a szondát, úgy kell kezelni, mint ha a vérében 0,8 ezreléket meghaladó mennyiségű alkoholt találtak volna.

Lamperth Mónika szerint a parlamentnek határozott lépésekkel mielőbb meg kellene cáfolni a társadalomban mind markánsabban megfogalmazódó véleményt, hogy tudniillik, akinek mentelmi joga van, bármit megtehet. Bár még nem foglalt állást a parlament mentelmi bizottsága arról, hogy mit történjen akkor, ha egy képviselő mentelmi jogára hivatkozva nem hajlandó megfújni a szondát, Lamperth keddi sajtótájékoztatóján jelezte: ha kell, egyéni képviselői indítvány formájában is kész a törvényhozás elé vinni a kérdést.

A BM jogi szakértői szerint ugyan a képviselők már a ma hatályos szabályozás mellett sem bújhatnának mentelmi joguk mögé a közúti ellenőrzés alkalmával, a miniszter mégis úgy látja, a szabályok megváltoztatása elkerülhetetlen. Lamperth személy szerint annak a javaslatnak a megvalósítását tartaná a legcélravezetőbbnek, amely kimondaná: ha egy képviselő nem hajlandó megfújni a szondát, azt a továbbiakban úgy kell kezelni, mintha a szonda és az azt követő (más ittas vezetők esetében automatikusan elvégzett) vérvizsgálat 0,8 ezreléket (azaz a szabálysértési értékhatárt) meghaladó mértékben talált volna alkoholt a vérében. Ez esetben közlekedési bűncselekmény elkövetéséért indulna eljárás a szondát visszautasító honatya ellen. Feltéve, ha a törvényhozás felfüggeszti az illető mentelmi jogát.

Kérdésünkre a miniszter elmondta: amióta képviselő, nem volt még arra példa, hogy a Parlamentben, mint sok fontos vagy éppen veszélyes munkahelyen, megszondáztatták volna a képviselőket, mielőtt megkezdték volna napi munkájukat. Arra a kérdésre, hogy indokoltnak tartaná, esetleg kezdeményezné-e e gyakorlat megváltoztatását, Lamperth egy kérdéssel felelt: miért akar engem összeveszíteni a képviselőtársaimmal?

Egy hónapon belül a belügyminiszter a kormány elé terjeszti a ma hatályos petárdarendeletet felváltó szabályozás tervezetét. Mint mondta: a tárca a kizárólag erős, félelmet keltő hanghatást produkáló pirotechnikai eszközöket betiltaná, a mini tűzijátékokat, azaz az egyes és a kettes pirotechnikai csoportba sorolt látványkeltő eszközöket azonban korlátozottan továbbra is forgalmazhatnák az arra jogosult kereskedők. A "korlátot" ez esetben a pirotechnikai eszközök által keltett zajszint jelenti majd. Franciaországban például a jogszabályok 161 decibelben határozták meg a még elfogadható szintet. Nálunk várhatóan ennél csendesebben kell durranniuk a rakétáknak és tűzijátékoknak.

Két éve még mindennemű pirotechnikai eszköz használata (és árusítása) tiltott volt. Ennek ellenére azokban az években is ezrével durrantak az illegálisan beszerzett eszközök, mivel a rendőrség, a vámőrség és a határőrség képtelen volt érvényt szerezni a tilalomnak. Arra a kérdésre, hogy a jövőben mitől lesz ez másképp, Lamperth leszögezte: a hatóságoknak fel kell készülniük az új helyzetre, s érvényt kell szerezni a jogszabályoknak. Munkájukat egyebek között az illegális petárdázásért, az efféle termékek engedély nélküli forgalmazásáért kiszabható bírságok jelentős növelésével segíti majd a kormány.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint csütörtöktől hétfő estig 54 048 alkoholszondás ellenőrzést végeztek el a rendőrök országszerte, ebből 678 ellenőrzött volt ittas. Az öt nap alatt történt 640 közúti balesetből összesen 40 esetben volt a balesetet okozó ittas. Az öt nap alatt összesen nyolc halálos baleset történt az ország közútjain, ebből kettőnél ittas volt a sofőr.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.