Gazdasági, közéleti, egyházi vezetők a szlovák ügynöklistán

Ha a társadalom közvetlenül a rendszerváltás után számolt volna le piszkos múltjával, az egykori téglák nem tudtak volna beépülni az új politikai struktúrákba, s ma nem ülnének különböző gazdasági tisztségekben, igazgatótanácsokban, nem lennének parlamenti képviselők, képviselői tanácsadók, főpapok, diplomaták vagy véleményformáló publicisták - írta kedden a Pozsonyban megjelenő Új Szó.

A napilap több írása annak okán foglalkozik a kérdéssel, hogy Szlovákiában a Nemzeti Emlékezet Hivatala (ÚPN) az interneten majdnem teljességében közzétette a kommunista állampárt titkosrendőrségének ügynöklistáit, és kiderült, hogy köztük százszámra akadnak olyanok, akik ma kényelmes gazdasági, közéleti pozíciókat töltenek be.

Mint a lap írja, most a legtöbben azzal magyarázzák a bizonyítványukat, hogy a rendszerváltást követő másfél évtized során "valahol manipulálták az ügynöklistákat, elírták a nevüket, vagy a tudtuk nélkül, félálomban íratták velük alá" az együttműködési kötelezvényt. - Kikérik maguknak a zaklatást, személyiségi jogaikat emlegetik. Folyik a szerecsenmosdatás. Csak az a baj, hogy nincs az a szappan, amely képes lemosni a régi bűnöket. Úgy tűnik, már akarat sincs arra, hogy kirángassák őket az új falakból, mert fennáll a veszély, hogy más építőelemek is megmozdulnának - írja a szlovákiai magyar nyelvű lap.

"Így állhatott elő az a faramuci helyzet is", hogy például Duka Zólyomi Árpád, akiről a lap cikkírója szerint "csak a csecsemők nem tudták, hogy ügynök volt, ma háborítatlanul képviselheti Szlovákiát, a szlovákiai magyar választókat az Európai Parlamentben". Hozzáteszi: igaz ugyan, hogy Duka Zólyomi a minap lemondott a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) alelnöki tisztségéről, de európai képviselői posztját arra való hivatkozással hagyta meg, hogy az oda szóló mandátumát a választóktól kapta, ezért teljes a legitimitása.

De mert ezzel az MKP elnöksége is egyetértett, a cikkíró felveti: más dolog, hogy mit gondol minderről az MKP vezérkara, s megint más, hogy mit az MKP választója. - A szlovákiai magyar választópolgár valószínűleg azt gondolja, hogy szépen átverték, mert ő nem olyan képviselőre szavazott, akinek terhes a múltja. Ezt ugyanis elfelejtették közölni vele, amikor a választási listát összeállították az MKP berkeiben. Ezért bármilyen langyosan is viszonyul a témához, a felelősség az MKP elnökségét ugyanúgy terheli, mint képviselője lelkiismeretét - így az Új Szó.

A lap arra is emlékeztet: - Aki a belügytől - vagyis a régi rendszer erőszakszervezetétől - ment nyugdíjba, ma is kétszer akkora nyugdíjból tengeti az életét, mint az, akit félreállított, s talán éppen az ő ügynöki ténykedése nyomán ledarált a rendszer. "Ez ám a társadalmi igazság" - jegyzi meg a cikkíró, Kövesdi Károly.

(MTI)

Duka Zólyomi Árpád
Duka Zólyomi Árpád
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.