Mongóliában is új választást követelnek

A hét végén lezajlott ulánbátori tüntetések vezetői új választások kiírását követelték kedden a kormánytól a mongol fővárosban, korrupcióval vádolva a parlament képviselőit, sőt a testület elnökét is. Cahjagín Elbegdordzs kormányfő visszautasította követelésüket, de tárgyalást ajánlott a tiltakozók képviselőinek.

Ulánbátorban a múlt pénteken ötezren tüntettek a parlament feloszlatását követelve. A megmozdulás résztvevői azzal vádolták a  törvényhozás elnökét, Nambarín Enhbadzsar volt kormányfőt, a Mongol Népi Forradalmi Párt vezetőjét és másokat, hogy tavaly, a parlamenti  választások idején 3,5 milliárd tugrikot (3 millió dollár) sikkasztottak el.

A tiltakozók jelszavaiból kitűnt, hogy a múlt héten lezajlott kirgizisztáni események ösztönözték tüntetéseiket. Mint elmondták a tömegtájékoztatás képviselőinek, követeléseik megfogalmazásban  lelkesítően hatottak rájuk a kirgizisztáni események. (A közép-ázsiai országban az ellenzéki tüntetések hatására távozott a hatalomból az államfő.)

Mongólia a hidegháború éveiben rendkívül szorosan függött a Szovjetuniótól. Noha névleg független állam volt, sokan mégis úgy emlegették, mint "a Szovjetunió tizenhatodik köztársaságát". Az utóbbi időkben sorozatosan zajlottak le olyan hatalomváltások a szovjet utódállamokban, amelyeket tömegtüntetések csikartak ki. 

Kirgizisztánt megelőzően Ukrajnában, azelőtt pedig Grúziában zajlott le ilyen fordulat. (MTI)

Tüntetõk Ulánbátor fõterén, a kormány épülete elõtt - új választásokat követelnek
Tüntetõk Ulánbátor fõterén, a kormány épülete elõtt - új választásokat követelnek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.