Az IMF hatalmas aranytartalék eladását tervezi

A Nemzetközi Valutaalap aranytartalékai egy-két harmadának eladását fontolgatja - írja jól informált szakemberekre hivatkozva a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A lap keddi számában ír arról, hogy az IMF április közepén Washingtonban rendezendő tanácskozásán terjeszti elő a javaslatot az aranyeladásokról, hogy ezzel enyhíteni lehessen a legszegényebb fejlődő országok adóssággondjain.

Az IMF mintegy 3217 tonna aranytartalékkal rendelkezik és ennek értéke augusztus végén IMF könyvelési értéke szerint 8,5 milliárd dollár volt, ami jelenlegi piaci értéken mintegy 42 milliárd dollár.

Gordon Brown brit pénzügyminiszter vetette fel az új "Marshall  tervről" szóló javaslatot, azt, hogy aranyeladásokkal finanszírozzák a fejlődő országok IMF-fel szembeni adósságainak eltörlését. A  javaslatot korábban tartózkodással fogadta az Egyesült Államok, az IMF fő részvényese.

Amennyiben döntés születne a terv megvalósításáról, még fennmarad a kérdés, hogy a műveletet miként hajtsák végre. Amennyiben közvetlen piacra dobnák a jelentős mennnyiségű aranyat, az az aranyár esését kockáztatnák. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.