Politikusra hivatkozott egy zsaroló

A következő hetekben hét baranyai egyesület gazdálkodását vizsgálja át a rendőrség, mivel felmerült a gyanú, hogy az államtól elnyert pályázati pénzek egy részét szabálytalanul költötték el.

Kertész János, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója arról tájékoztatta az újságírókat: a pécsi ügyészség a helyi társadalmi szervezetek és alapítványok működésének ellenőrzésekor felfigyelt arra, hogy a Volt Állami Gondozottak Egyesülete, a VÁG nem az általa vállalt célokra fordította a pályázatok révén megszerzett mintegy tízmillió forintot. Az ügyészség megállapította, hogy a VÁG egymással rokonságban álló vezetői élelmiszerre, ruhára, mosószerre - többnyire saját céljaikra - költötték az egyesületnek juttatott pénzt. Amúgy a VÁG-ot az állami gondozásból kikerült baranyai fiatalok két évvel ezelőtt azért hozták létre, hogy segítsék - részben roma - sorstársaik továbbtanulását, álláskeresését és lakáshoz juttatását.

Az egyesület 25 éves pécsi elnöke, a korábban több bűncselekmény miatt már jogerősen elmarasztalt V. István az ügyészségi meghallgatáson elismerte, hogy az elnyert pénzeket nem a kitűzött célra, hanem saját megélhetésükre fordították. A VÁG elnöke azt is megemlítette, hogy a kapott pénzek egy részét a pályázatíróknak fizették ki, s utóbbiak a siker érdekében megkentek egy államtitkárt is. V. István ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az egyesület a napokban kénytelen lesz fizetni 1,2 millió forintot budapesti pályázatírójának, A. Gergelynek, aki ebből a pénzből félmilliót továbbad egy államtitkárnak. A. Gergely arra hivatkozva kérte a pénzt, hogy az ifjúsági tárca politikusa megígérte, félmillióért cserébe az egyesület nem kap ellenőrzést, s a VÁG nyerni fog a következő pályázatokon is.

A rendőrségi nyomozás V. István ügyészségi vallomását követően indult el. V. István - immár a nyomozók kontrollja mellett - telefonon megbeszélte A. Gergellyel, hogy a kért pénzt Budapesten, az Oktogonon adja át. A randevú nagypénteken meg is történt, s a rendőrök a tettenérés után őrizetbe vették a 29 éves A. Gergelyt. A férfi a rendőrségi kihallgatáson bevallotta, hogy bár pályázatírónak és minisztériumi tanácsadónak hirdette magát, valójában munkanélküli, és semmilyen kapcsolata sincs a pályázatokról döntő személyekkel, sem az általa többször is emlegetett államtitkárral. A férfi az államtitkárnak követelt pénzt is saját céljaira akarta fordítani.

A. Gergely immár előzetes letartóztatásban van, a rendőrség befolyással való üzérkedéssel és zsarolással gyanúsítja. Ugyancsak befolyással üzérkedés bűncselekményével gyanúsítják a 25 éves B. Árpádot is, aki a VÁG Egyesület pályázatait írta. A Pécsi Tudományegyetemen oktató B. Árpád azért lett gyanúsított, mert összejátszott A. Gergellyel. A rendőrség B. Árpád letartóztatását nem kezdeményezte, mivel a férfi feltáró vallomást tett.

A VÁG vezetőit - várhatóan - csalással, sikkasztással és vesztegetéssel gyanúsítja majd a rendőrség, tudtuk meg Kertész Jánostól. A bűnügyi igazgató hozzátette, hogy vizsgálják azokat a baranyai szervezeteket, amelyek kapcsolatban álltak a VÁG Egyesülettel, illetve A. Gergelylyel és B. Árpáddal. Ennek alapján hét egyesület pályázati anyagait, működéséről szóló jegyzőkönyveit és számláit kell a nyomozóknak átlapozniuk. E szervezeteknél a rendőrség házkutatást tartott, s az egyik helyen az egyesület könyvelője - a rendőrök láttán - lázasan törölni kezdte a számítógépen tárolt adatokat. Vagyis elképzelhető, hogy hamarosan újabb szabálytalanságokra derít fényt a nyomozás.

Kertész János megemlítette, hogy eddig nem találtak olyan adatokat, amelyek alapján politikusok vagy minisztériumi alkalmazottak érintettjei lennének a múlt héten indított nyomozásnak.

Mint más forrásból megtudtuk, a politikusokkal ápolt kapcsolataival gyakorta dicsekvő A. Gergely jelenleg egy pártnak sem tagja. Az is tény viszont, hogy a férfi 2002-ben erősen kötődött a szocialisták pécsi szervezetéhez. Akkor az önkormányzati választáson jelöltként el is indult az egyik körzetben, de veszített. Később a szocialisták irányította megyei közgyűlés hivatalánál dolgozott, de mivel nem volt meg a megfelelő végzettsége, szerződést bontottak vele. Ezt követően A. Gergely a fővárosba költözött, s megszűnt a kapcsolata a szocialistákkal. Viszont nem szűnt meg rájuk hivatkozni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.