Gyanúsítottak és érintettek

Közvetlenül és "oldalágon" már három tucat gyanúsítottat hallgatott ki a brókerügyben a Nemzeti Nyomozóiroda (NNYI), a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal és a Fővárosi Katonai Ügyészség. A következő hetekben újabb gyanúsítottak kihallgatása várható, akik között lehetnek a mentelmi jog által védett személyek is.

Rendőrségi és ügyészségi források egybehangzóan állítják: a brókerbotrány nyomozásának augusztus végére tervezett befejezéséig még legalább négy-öt új gyanúsított megnevezésére kell számítani. Nem zárható ki, hogy a gyanúsítottak három tucat nevet tartalmazó listája néhány mentelmi joggal védett személlyel bővül. Az első számú gyanúsított továbbra is Kulcsár Attila. Az ő házi őrizetének további három hónappal történő meghosszabbításáról ma dönt a Budai Központi Kerületi Bíróság. Továbbra is a fő gyanúsítottak között olvasható Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezérigazgatójának neve, Garamszegi Gáboré, a Betonút Rt. egykori vezérigazgató-helyetteséé, és Bitvai Miklósé, aki az Állami Autópálya-kezelő Rt. vezérigazgatója volt.

Pénzmosás gyanújával vizsgálódik a Nemzeti Nyomozóiroda Mészáros János és Kerék Csaba, a Britton-cégcsoport magyarországi képviselői ellen, akiknek az eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint kulcsszerepük volt a K&H Equities Rt. ügyfeleitől, intézményektől és magánbefektetőktől elsikkasztott milliárdok tisztára mosásában, az ügyfelek pénzének - azok akaratától eltérő - befektetésében. Kerék Csabát több százmilliós sikkasztással is gyanúsítja a rendőrség. Sikkasztással, okirat-hamisítással, illetve pénzmosással gyanúsítja a rendőrség rajtuk kívül a K&H Equities korábbi vezetőjét és több alkalmazottját, köztük Kulcsár Attila két asszisztensét, P. Hajnalkát és B. Katalint. Ugyancsak pénzmosás gyanúsítottja Sz. Gyula (taxis Gyuszi), aki a gyanúsítás szerint Kulcsár személyes megbízottjaként több milliárd forintot "postázott" nejlonzacskókban a VIP ügyfeleknek abból a pénzből, amit az ugyancsak pénzmosással gyanúsított - és az érintettek közül egyedüliként még ma is letartóztatásban lévő - szír pénzváltó, El Abed Hassan és szökésben lévő társa, Abdo Mahmoud mosott tisztára a gyanú szerint az OTP és az Inter-Európa Bank Rt. fiókhálózatán keresztül. Az összesen 6,2 milliárd forintnyi elsikkasztott pénz legalizálásával összefüggésben időközben már vádat emelt az ügyészség pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettségük elmulasztásáért a két pénzintézet tizennégy alkalmazottja ellen (többségük az említett bankok pénztárosa).

A brókerügyhöz kapcsolódóan sikkasztással gyanúsította meg a Nemzeti Nyomozóiroda Forró Tamás egykori televíziós műsorvezetőt, aki a gyanúsítás szerint "a Zöld Újság Rt. a K&H Equitiesnél befektetett pénzei hozamának egy részét saját számlájára utaltatta". Forró tagadja a vádat, lapunknak korábban azt mondta, az ügylettel kapcsolatban minden dokumentum a birtokában van.

Hivatali vesztegetés miatt indult eljárás Bálint Tamás, Keller László volt közpénzügyi államtitkár egykori kabinetfőnöke ellen, aki állítólag tízmillió forintot kapott Kulcsártól egy, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének gazdálkodásáról és az akkori elnök, Szász Károly tevékenységéről készült vizsgálati jelentésért.

Az ügy "oldalágán" hivatali visszaélésért és államtitoksértésért indult eljárás Bácskai János dandártábornok, a szervezett bűnözés elleni koordinációs központ vezetője ellen. Első fokon az államtitoksértés vádja alól felmentette őt a bíróság, a másik vádban bűnösnek mondta ki és elítélte. A másodfokú bíróság azonban hatályon kívül helyezte az ítéletet, és új eljárás lefolytatását rendelte el a Csongrád Megyei Bíróságon.

Kulcsár vallomása alapján az ügyészség hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás gyanújával eljárást indított Molnár Csaba alezredes, az ORFK egykori pénzmosás elleni osztályának vezetője és helyettese, B. János őrnagy ellen. Az ügyészség szerint Molnár és B. János még a brókerbotrány kirobbanása előtt, a Pannonplast Rt. törvénytelen részvényfelvásárlásaival összefüggésben olyan információkat kért Kulcsártól, amelyek alapján megtagadhatták a nyomozás elrendelését.

Nemzetközi elfogatóparancs van érvényben Schönthal Henrik ellen, akit elfogása és kiadatása esetén milliárdos pénzmosással gyanúsítana meg a rendőrség. Magyarországi megbízottját, D. Gábort már ugyanezzel gyanúsítják.

S hogy kik jöhetnek még? A rendőrség és az ügyészség már hónapokkal ezelőtt leszögezte: amint elkészül a tőkepiaci szakértői jelentés a K&H Equities Rt. és annak ügyfelei számláin lebonyolított tranzakciókról, újra kihallgatják Kulcsár VIP ügyfeleit, hogy tisztázzák, közülük kik azok, akik maguk is a bróker áldozatainak tekinthetők, és kik, akik - anyagi vagy más ellenszolgáltatás fejében - "kölcsönadták" a számlájukat az alkusz törvénytelen ügyleteihez. A szakértői vélemény már elkészült, és az eddigi tanúk ismételt kihallgatása is megkezdődött. Rendőrségi források az eddigi adatok alapján négy-öt új gyanúsított "felbukkanására" számítanak, de azt sem zárják ki, hogy az ügynek további - esetleg mentelmi jog védelme alatt álló - gyanúsítottjai is lesznek.

Bécs, 2003 nyara: Kulcsár bilincsben
Bécs, 2003 nyara: Kulcsár bilincsben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.