Forrásmegosztás: botrány előtt

Politikai botránnyá dagadhat, hogy a fővárosi forrásmegosztásról szóló törvényhez önálló módosítást készített az MSZP budapesti elnöke.

Felrúgva egy már szentesített megállapodást, Molnár Gyula, a budapesti szocialisták vezetője, egyben Újbuda polgármestere képviselőtársával, Élő Norberttel önálló törvénymódosítást készül benyújtani az Országgyűléshez a fővárosi forrásmegosztásról - értesült a Népszabadság. Az "önhatalmúlag" elkészített anyag miatt több fővárosi polgármester is megdöbbenésének adott hangot. A fővárosi szabad demokraták sem tudnak a kezdeményezésről, s politikai mutyizásnak minősítik az eljárást. Egyesek az MSZP "nyomulásának" tartják a magánakciót a szabad demokraták ellenében, ami a főpolgármesteri posztért megindult viadal része. Molnár szerint mindössze félreértésről lehet szó.

Mint arról már beszámoltunk, a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásról - azaz az önkormányzatokat közösen illető pénz elosztásának módjáról - közösen szóló tárgyalások eredményeként ez év elején írták alá a kerületek vezetői és Tiba Zsolt budapesti főjegyző azt a megállapodást, mely szerint közös bizottságot állítanak fel, hogy kidolgozzák a forrásmegosztásról szóló törvény átfogó módosítását vagy egy új megalkotását. A napokban viszont felbukkant egy szocialista tervezet, amelyet információink szerint hivatalosan mindössze a Budapesti Külső Kerületek Önkormányzati Szövetségének (BKKÖSZ) juttattak el.

Meglepődött a kezdeményezésen Ikvai Szabó Imre (SZDSZ), a forrásmegosztásért is felelős főpolgármester-helyettes, aki lapunktól értesült a tervezetről. Elmondta. jelenleg is zajlanak a kerületi polgármesterekkel ez ügyben az egyeztetések. A városrészek vezetői éppen azt szeretnék elérni, hogy állandó egyeztető fórum jöjjön létre a forrásmegosztásról, amelynek keretében tavaly 160 milliárd forint sorsáról döntöttek. A megbeszélések várhatóan áprilisban érnek véget. Ikvai korainak nevezte azt a kérdésünket, lesz-e a "partizánakciónak" következménye a szocialisták és a szabad demokraták koalíciós együttműködésében. Ikvai mindenesetre leszögezte: a város érdeke azt kívánja, hogy egy ilyen horderejű kérdésben mindenkit, legfőképpen "a kerületek közösségét" megkérdezzék. A forrásmegosztás fontosabb ügy annál, hogy politikai mutyizás áldozatává váljon - fogalmazott. A politikus egyébként ezen a héten találkozik Molnárral, s úgy tervezi, hogy akkor nyilván erről is beszélgetnek.

Újbuda polgármestere az önkormányzat sajtóirodáján keresztül elmondta, mindez egyelőre egy javaslattervezet, tehát a benne foglaltak mindössze elképzelést jelentenek. Az ellenzők álláspontja valószínűleg félreértésből ered, hiszen "csak technikai módosításról" van szó, amely nem azonos az átfogó reformmal. Tartalmát egyébként valamennyi érintett kerület vezetőjével megismertetik, így lehetőség lesz arra, hogy kifejtsék véleményüket.

Molnár állításaival ellentétben mégis úgy tűnik, puskaporos hordóról van szó. Jelzi ezt, hogy értesüléseink szerint a napokban Hajdu Lászó (MSZP), XV. kerületi polgármester, parlamenti képviselő levélben jelezte mind a huszonhárom kerületnek, hogy a tervezettel számos szempontból nem tud egyetérteni. Újpesti kollégája, Derce Tamás egyenesen felháborítónak tartja Molnár eljárását. Szemben Újbuda polgármesterének érvelésével, azt hangsúlyozta, szó sincs egyszerű technikai módosításról, hiszen Molnár épp a lényegre, a pénzelosztás kiszámítására tesz javaslatot. A nyilvános vita sem igaz, hiszen - a januári elvekkel egyébként köszönő viszonyban sem lévő - tervezetet például Újpestre csak többszöri kérés után juttatták el. Mindezt tetézi, hogy Élő Norbertnek (az MSZP budapesti területi listáján szerzett parlamenti mandátumot; a külügyi, valamint a kisebbségi bizottság tagja - A szerk.) gyakorlatilag semmilyen élő kapcsolata nincs a fővárosi közigazgatással és ügyeivel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.