Ellenzéki tüntetés Baskíriában

Ezrek tüntettek szombaton a hatalom ellen az oroszországi Baskír Autonóm Köztársaságban, követelve Murtaza Rahimov elnök lemondását, az emberi jogok és a szabadságjogok tiszteletben tartását és elítélve a helyi kormányzat szociális politikáját.

Emberi jogi szervezetek felhívására a 4 millió lakosú, muzulmán többségű uráli köztársaság két városában, Ufában és Blagovescsenszkben voltak megmozdulások. A fővárosban, Ufában a tüntetők tekintélyelvű vezetéssel, az emberi jogok lábbal tiprásával, nepotizmussal és korrupcióval vádolták Rahimov elnököt és klánját, és követelték hatalomból való távozását.

A baskíriai megmozdulásokon elítélték a helyi hatalom szociális politikáját, a szovjet korszakból fennmaradt szociális vívmányok felszámolását, a terjedő szegénységet. A szervezők szerint a résztvevők száma a két helyszínen elérte a húszezret.

Az ország 21 autonóm köztársasága közé tartozó Baskíriában (mai orosz nevén: Baskortosztán) ez volt a harmadik hatalomellenes tüntetés azóta, hogy decemberben a karhatalom brutálisan szétvert egy ellenzéki megmozdulást Blagovescsenszkben. Az önkényesen őrizetbe vett és megvert több száz ember közül sokan kórházi kezelésre szorultak. A szombati blagovescsenszki tüntetésen az akkori, országos felháborodást kiváltó incidensek több tucat áldozata követelt igazságtételt.

Murtaza Rahimov 1993 óta irányítja vaskézzel az Urálban fekvő autonóm köztársaságot. Ellenzéki aktivisták szerint az elnököt 2003-ban tömeges választási csalások segítségével választották újra.

A baskíriai ellenzék újabb tüntetéseket helyezett kilátásba május 1-jére.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.