Fogathajtás: nincs szükség lassítóra

Akárcsak az atléta Annus és Fazekas, a fogathajtó Lázár Zoltán is döntésre vár; igaz, más előjellel... Mint ismeretes, a tavaly augusztusi, kecskeméti négyesfogathajtó-világbaj-nokságon a fiatalabb Lázár fivér a második helyen végzett az aranyérmes Michael Freund mögött.

Kisvártatva kiderült, hogy a német hajtó Mary nevű lovának doppingtesztje pozitív lett: valeriánsav nyomaira bukkantak. Freund tagadta, hogy lovai bármiféle szert kaptak volna, és ugyanezen a véleményen volt a főlovász is. A németek előbb azt állították, hogy a takarmányban lehetett a valeriánsav, később meg azt, hogy a kecskeméti fűről legelés közben került az állat szervezetébe. Szakemberek egyik állítást sem tartják komolynak, ugyanis a valeriánsav igen szagos anyag, a lovak irtóznak tőle. Időközben a B próba is pozitív lett, vagyis már csak a döntésre vár mindenki: ameny-nyiben Freundot diszkvalifikálják, az eredetileg ezüstérmes Lázár Zoltán lesz a világbajnok.

Csakhogy... A Nemzetközi Lovassport Szövetség (FEI) "rangsorolja" a vitás eseteket, és miután még az athéni olimpiáról is maradtak függő ügyek, a fogathajtók csak azok lezárása után következhetnek. Athénban az ír O'Connor nyerte a díjugratás aranyérmét, csapatban a németek győztek. Amint azt Fugli Károly, a Magyar Lovassport Szövetség főtitkára elmondta, a sportágban a stimuláló anyagok két nagyobb csoportját alkalmazzák: túlfűtött állatoknak úgynevezett lassítót adnak, a sérülékenyebbeknek fájdalomcsillapítót. O'Connor lovának vérében serkentő szteroidot találtak, a négytagú német csapat Beerbaum nevű versenyzőjének lovát doppinglistán szereplő kenőccsel kezelték. Előrehaladottabb állapotban a "német ügy" van, hiszen a kvartett tagjait már meg is fosztották aranyérmüktől, helyettük az amerikaiak lettek az olimpiai bajnokok. Igen ám, de Beerbaum a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fellebbezett, és az - mint Annusék esetében már kiderült - nem kapkodja el a dolgot. O'Connor ügyében pillanatnyilag a rendőrség nyomoz, ugyanis - micsoda véletlenek vannak! - valaki ellopta a B mintát, ezért egyelőre az FEI jogi bizottsága a soros fórum. Majd valamikor megszületik a döntés, amelyet alighanem CAS-fellebbezés követ, aztán talán megszületik a végleges verdikt, és akkor esetleg következhet a Freund-ügy.

Lázár Zoltán türelmes.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.