Paksi üzemzavar: öt gyanúsított

Radioaktív anyaggal való gondatlan visszaéléssel gyanúsítja a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a paksi atomerőmű öt vezető beosztású alkalmazottját.

2003. április 10-11-én a paksi atomerőmű kettes reaktora fűtőelemeinek tisztítása közben, az elégtelen hűtővíz-keringetés miatt a mosóüst túlmelegedett, s ennek során radioaktív tartalmú gőz szabadult fel. A hétfokozatú nemzetközi nukleáris eseményskálán a paksi üzemzavar először kettes, majd hármas besorolást kapott. A szellőzőrendszeren keresztül 0,13 századnyi egység radioaktív jód került a levegőbe (egy mellkasi röntgen esetén ez az arány 200 egység). Az ügyben Illés Zoltán fideszes képviselő büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mert szerinte megsértették az atomerőműre vonatkozó törvényt, és más, hatályos kormányrendeleteket, mert a szellőzőberendezést nem megfelelően üzemeltették.

A nyomozás 2003 júliusában kezdődött Tolna megyében, majd az ügyet elfogultság miatt a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság kapta meg. A közelmúltban a Bács megyei rendőrök öt személyt gyanúsítottként hallgattak ki, mert szerintük a fűtőelemek tisztítási folyamatának tervezése során hibáztak, és ez vezethetett az üzemzavarhoz.

A nyomozás felügyeletét a Szekszárdi Városi Ügyészség végzi. Himmelné Ökrös Magdolna, a Tolna Megyei Főügyészség szóvivő ügyésze tudósítónkkal azt közölte: az üzemzavar ügyében öt vezető beosztású személyt radioaktív anyaggal való visszaélés gondatlanságból elkövetett vétségével gyanúsítanak. Mivel a nyomozást májusig meghoszszabbították, részleteket nem közölhet az ügyről.

Tegnap a paksi atomerőmű 2-es blokkját minimális teljesítményen ismét üzembe helyezték. Ezt megelőzően elvégezték a szükséges vizsgálatokat, majd felfűtötték a rendszert. Az erőmű szóvivője közölte: a 2-es blokk még nem termel áramot, most a rendszer reaktorfizikai ellenőrzését végzik. A további vizsgálatok és mérések után folytatódhat a blokk újraindítási programja, s ekkor kapcsolják rá a villamosenergia-rendszerre.

Illés Zoltán
Illés Zoltán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.