IX. kerület: vége az SZDSZ-MSZP koalíciónak

Ellenzékként működik ezután a jövő évi önkormányzati választásokig Budapesten, a IX. kerületben az MSZP - közölte Bánsághy Tamás, a helyi szocialisták elnöke csütörtökön az MTI-vel. Megvonták a bizalmukat Gegesy Ferenc SZDSZ-es polgármestertől - közölte. Hozzátette: a szocialisták erről azt követően döntöttek, hogy a polgármester egy hónappal ezelőtt beszüntette a koalíciós együttműködést az MSZP-vel és a Fidesszel lépett szövetségre.

A pártelnök, aki egyúttal hatáskör nélküli alpolgármestere is a helyi képviselő-testületnek, közölte, hogy a jövő heti testületi ülésen már ellenzékként működnek. Erre amiatt kényszerülnek, mert az elmúlt egy hónapban az eddigi koalíciós partnerük, az SZDSZ minden fontos döntést a Fidesztől a MIÉP-ig terjedő ellenzékkel szavazott meg. Így például az éves költségvetést, a főállású fideszes alpolgármester megválasztását, és az úgynevezett Gastorg-ügy lezárását is.

Paál Kálmán, az MSZP másik alpolgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a polgármesterrel folytatott megbeszélése alapján a jövő évi önkormányzati választásokig posztján marad. A politikus hangsúlyozta, nem értett egyet a helyi szocialisták azon döntésével, hogy az ellenzéki szerepkör miatt vissza kellene adnia hatásköreit. Közölte, mivel dolgozni, választott tisztségét folytatni szeretné, ezért más lehetőséget nem látván erre, kilépett a kerületi MSZP szervezetből és a helyi pártfrakcióból. Hozzátette: alapítóként továbbra is az MSZP tagja marad. Az azonban elfogadhatatlan számára, hogy feladat nélkül töltse be alpolgármesteri funkcióját a jövő év őszéig.

Az MSZP-SZDSZ közötti viszony a Gastorg-ügy, vendéglátóipari ingatlanok bérleti díjának rendezési módja miatt vált feszültté. A polgármester ennek kapcsán elvonta Bánsághy Tamás alpolgármester hatásköreit, mivel szerinte a kerület érdekeivel ellentétes rendezést szorgalmazott. Újabb törésvonalat jelentett, hogy az SZDSZ a polgármester indítványára a Fidesz vezette ellenzékkel fogadta el a költségvetést, elutasítva a szocialisták által szorgalmazott sportcentrum építését. Végső szakítást eredményezett, hogy a múlt héten az SZDSZ ugyancsak a Fidesz-MIÉP ellenzékkel szavazta meg, hogy főállású alpolgármestert adjon a Fidesz.

Bácskai János, a Fidesz frakcióvezetője ezt követően az MTI-nek elmondta, hogy ettől még nem lesz Fidesz-SZDSZ koalíció, csak a számukra szakmailag megfelelő javaslatokat támogatják.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.