Munkaszolgálatosok tetemei a Kőszeg melletti tömegsírban

Hatvan évvel ezelőtt elhunyt munkaszolgálatosok nyugszanak abban a még feltáratlan tömegsírban, amelyet tavaly novemberben találtak meg Kőszegen, ezt erősítették meg az igazságügyi orvos szakértői vélemények - közölte Kuntner Ferenc, a város polgármestere csütörtökön.

Egyelőre nem tudják megmondani, hogy hány embert rejtenek a tömegsírok a Lovagló dűlőben - mondta a kőszegi polgármester. Hozzátette: a további vizsgálatokhoz is igénybe kívánják venni az Igazságügyi Minisztérium szakértőit.

Ha a sírokba valóban zsidó munkaszolgálatosokat földeltek el, az önkormányzatnak fel kell vennie a kapcsolatot a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével, és a szervezettel egyeztetve eldönteni, hogy mi történjen az elhunytak földi maradványaival.

Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára a sajtótájékoztatón a kárpótlásról szólva emlékeztetett arra: az Országgyűlés 2002 decemberében fogadta el azt a törvénymódosítást, amely az élet elvesztéséért járó kárpótlást 400 ezer forintra emelte fel.

Napjainkra a magyar állampolgárokat érintően gyakorlatilag lezárult az élet elvesztése után járó kárpótlás, a külföldön élők körében pedig még 22 ezer ügy végleges feldolgozásához kell felderíteni az örökösöket és a jogutódokat - mondta az államtitkár.

A tárca egyeztetéseket folytat arról, hogy az élet elvesztése után járó kárpótlást kérelmezhessék azok, akik 1997-ben elmulasztották beadni kárpótlási igényüket. A Központi Kárrendezési Iroda az ügyek feldolgozását 2003-ban kezdte meg, és mostanáig csaknem 100 ezer kárpótlásról rendelkező határozatot hozott.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.