Mégis kifut a Titanic

Féléves késés után, március 31. és április 10. között rendezik meg a Titanic Budapest Filmfesztivált. A szokásosnál erősebb a program, több mint hatvan bemutató lesz - mondja Horváth György fesztiváligazgató.

- Komoly sajtóvisszhangot vert, amikor tavaly októberről az idén márciusra halasztották a Titanic filmfesztivált. Egyik indokuk a pénzhiány volt. Mostanra megnyíltak a csapok?

- Igen, és alighanem azért is, mert ősszel sikerült segítségkérő, és nem támadó hangnemben vázolni a problémáinkat. A legfontosabb, hogy a két nagy pénzosztó szervezet, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Mozgókép Közalapítvány is garantálta az előkészületek támogatását. A márciusi időpont pedig azért is jobb, mert az érintett kuratóriumok éppen a fesztivál alatt fognak dönteni a Titanic utólagos támogatásáról. Így láthatják, mire fordítjuk a pénzt.

- Nem szokás az utolsó utáni pillanatban ilyen súlyú rendezvény ellenében dönteni.

- Mindenesetre a mostani fesztivál lesz az első, amelyre nyugodt lelkiismerettel köthettünk le és szállíttathattunk filmeket. Ez meg is látszik a programunkon: ötvenegy játék- és tíz dokumentumfilmet mutatunk be. Eddig nem volt rá példa, hogy tizennyolc művet válogassunk be ázsiai alkotóktól.

- Akkor, gondolom, drasztikusan megnőtt a költségvetés.

- Nem növeltük az őszre tervezett hetvenmillió forintos büdzsét, csak időben össze tudtuk szedni. Az utóbbi három fesztivállal a legnagyobb baj az volt, hogy nem tudtuk kiszámítani, mikor érkeznek be a pénzek, tehát nem mertünk kockáztatni. Megemlítem, hogy például a rotterdami filmfesztivál négyéves periódusokban kapja a támogatást, de Magyarországon is akad olyan kulturális terület, nagyrendezvény, amely többéves távlatban gondolkozhat. Fel nem foghatom, mi miért nem. Bizonyítottuk már, érdemes volna így döntenie valamelyik pénzosztó testületnek.

- Abból, hogy egy-egy fesztiválnak helyt adnak, az adott városok is rengeteget profitálnak. Budapest az ebből származó hasznából mennyit forgat vissza a Titanicnak?

- Keveset. Éveken keresztül reménykedtem, hogy a városvezetés mellénk áll, de mára be kellett látnom, Budapestnek nincs elég pénze ahhoz, hogy úgy viszonyuljon a kultúra öszszes területéhez, ahogy szeretne. Ahogy kellene.

- Mennyire mérvadó a nemzetközi körforgásban a Titanic?

- Figyelembe véve, hogy bemutatja az utóbbi egy év tendenciáit és összefogja a nagy, A kategóriás mustrák szenzációit, érdekességeit, mindenképpen az. Ahhoz viszont, hogy idecsábítsuk a nemzetközi sajtót és bekapcsolódjunk a vérkeringésbe, ennyi nem elég. Ahhoz hazai alkotások kellenének. Sajnos idén is csak egy lesz, Forgách Péter Fekete kutya című dokumentumfilmje. Azért csak egy, mert a magyar filmeket az íratlan, de kikerülhetetlen szabályok szerint a filmszemlén kell bemutatni. Pedig nem egy művet többen néznek meg a Titanic két-három vetítésén, mint később a mozikban. Nem lett volna ízléses, ha valamilyen értékrend szerint megszűrjük a februári filmszemlén bemutatott produkciókat, az azóta eltelt idő pedig nem volt elég új produkciókra.

Hatvanegy filmet mutatnak be a fesztiválon

Kilenc szekcióban összesen hatvanegy bemutatóval várják a mozgókép szerelmeseit a Titanic fesztiválon. A távol-keleti filmgyártás erősségét bizonyítja, hogy innen jön a legtöbb mű. A nyitófilm Zhang Yimou vadonat-új munkája lesz, A repülő tőrök háza, a neves kínai színésznővel, Zhang Ziyivel a főszerepben. A japán anime rajongói különösen örülhetnek, mivel négy kultikus mester is jelentkezett valami különlegessel. A legígéretesebbnek a Cannes-ban versenyző Mamoru Oshi Ártatlanság című műve látszik. Aki az anime retrovonulatát kedveli, annak Katsuhiro Otomo Velencében indított, Gőzfiú című filmje kötelező darab. A dokumentumfilmek közül Rakesh Sharma Végső megoldás, India című, többszörös díjnyertes munkáját emeljük ki. A brit filmgyártás olyan gyöngyszemei is bekerültek a programba, mint Richard Jobson skót punk rendező filmje, a Tizenhat év alkohol, és egyedi kungfubalettje, a Tisztogatók. Nem maradnak ki a Hollywoodon kívüli amerikai filmesek sem: a legjobb tengerentúli függetlenek egyike, Hal Hartley hosszú évek hallgatása után egy sci-fi thrillerrel tér vissza (A hétfői lány).

A részletes program mától a www.titanicfilmfest.hu oldalon érhető el.

Horváth György
Horváth György
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.