Értékes semmiségek

Akárhogy törtem is a fejem, mindig csak két japán jutott eszembe, amikor megpróbáltam elmagyarázni másoknak, miféle gesztusokra gondoltam, amikor a Gesztusklub című rovatot kitaláltam.

Az egyik Kobajasi Kenicsiró, az első karmesterverseny világhírűvé vált győztese. Fellépései mindig szenvedélyes sikerek, a közönség tombol, és ahogy szokás, a hangverseny végén behoznak egy nagy kosár virágot. Kobajasi pedig kiszed egy-egy szálat, és átnyújtja azoknak a zenészeknek, akiknek a játéka különösen kiemelkedő volt aznap este. Ilyenkor a közönség és közte és a zenészek között újabb varázshíd épül – látszólag egy semmiségtől.

A másik japán Suzuki úr, az autógyáros. Egy sajtótájékoztatóján elfelejtettek vizet rakni elé az asztalra, megszomjazott, jelezte, és nyomban hoztak neki egy pohár vizet. De nem ivott belőle mindaddig, amíg nem hoztak egy pohárral a tolmácsának is.

Efféle gesztusokra gondoltam, és elkezdtem (volna) gyűjteni a hazai példákat. De alig akadtak. Reméljük, olvasóink több esetet tudnak. Várjuk történeteiket a www.nol.hu/gesztusok címre.

A hónap gesztusát háromhavi Népszabadság-előfizetéssel díjazzuk, és közöljük.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.