Újra szabad a Tilos

Ma éjféltől ismét sugároz a Tilos Rádió. A büntetését letöltött csatorna szánja-bánja bűnét, de újult erővel lát neki eredeti küldetésének.

Szerda éjféltől újra jelentkezik az éterben (FM 90.3), kábelen (UPC 103.7) és az interneten is a Tilos Rádió. A csatorna - letöltve az ORTT által kirótt szankciót - 25 napig néma volt. A Fővárosi Ítélőtábla korábbi döntésének értelmében a "harmadik típusú médium" február 25-én éjféltől kikapcsolta magát. Nem várták meg a hetekig elhúzódó írásbeli felszólítást, inkább elébe mentek, és ahogy korábban Kovács Ágota, a rádió ügyvezetője nyilatkozott: "túlestek" inkább a dolgon. Mint mondta, a pert másodfokon is elvesztették, a büntetésüket letöltötték, így a rádió ma éjfélkor újraindul.

Tóth Szabolcs, az adó szóvivője lapunknak elmondta, hogy a médium hangvétele és struktúrája nem változik, de a továbbiakban is az általuk kialakított szigorú belső szabályoknak, és természetesen a törvényi kitételeknek megfelelően igyekeznek műsoraikat szerkeszteni. A szóvivő szerint ugyanis a médiatörvény bár szigorú szabályokat ír elő, mégis vannak olyan hézagok, melyekre nem tér ki, vagy legalábbis nem határolja be pontosan. Mindezt ők egyfajta saját szabályrendszerrel egészítik ki úgy, hogy a csatorna gondolati és vallásszabadsága ne sérüljön, ám minden műsorkészítőre és műsorvezetőre egyaránt érvényes legyen. Ezzel szeretnék megelőzni a további problémákat.

A médiahatóság a kirótt ítéletben ugyanis megfogalmazott egy "utolsó figyelmeztetést" is, ami azt jelenti, hogy újabb törvénysértés esetén akár végleg elnémíthatják a rádiót. Tóth Szabolcs mindenesetre ezt nem tartja helyesnek, szerinte "furcsa íze van" ennek a szabályozásnak, hiszen így az ORTT kezébe olyan eszköz kerül, mellyel akár maga a szólásszabadság is sérülhet. Mint mondta, a médiahatóságnak egyszerű bürokratikus testületnek kellene lennie - erre utal természetesen magának a grémiumnak is az összetétele - ám úgy tűnik, hogy szó sincs politikamentességről.

Mint ismeretes, az ORTT a Tilos Rádió működését több - 2003 decemberében a "Barangó" nevű műsorvezető programjában elhangzott - keresztényellenes kijelentés miatt függesztette fel, és emellett hat hónapra kizárta a Műsorszolgáltatási Alap támogatásából is. Ez azt jelenti - tájékoztatott a szóvivő -, hogy az úgynevezett harmadik típusú médiumok önrész felmutatása mellett pályázhatnak működési költségeik támogatására, ám a döntés értelmében a csatorna így 3 millió forinttól esett el. Az már csak ráadás az ügyben, hogy bár a bíróság az ítélet ezen részét később visszavonta, de visszamenőleg már nem tehettek semmit a Tilos működtetői, az arra az időszakra vonatkozó támogatási hullámból kimaradtak.

A csatorna egyébként folytatja újító törekvéseit, és most külföldi csatornákkal szövetkezik. Tíz uniós ország egy-egy rádióállomásával speciális zenei műsorokat cserél, így többek között Portugália, Németország, Ausztria, Lengyelország, Anglia és Franciaország zenei importjával ismerkedhetnek a rádió hallgatói. A kezdeményezés révén folyamatos kulturális műsorcsere veszi kezdetét, ami egyben azt is jelenti, hogy Magyarországnak a Tilos által összeállított, speciális zenei kínálatát ezentúl több uniós országban is megismerhetik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.