A kirgiz ellenzék Moszkva beavatkozását kéri

A kirgizisztáni "robbanásveszélyes" helyzetbe való beavatkozásra kéri Oroszországot a közép-ázsiai volt szovjetköztársaság ellenzéke a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kedden elküldött üzenetében.

"A helyzet napról napra súlyosbodik, és olyan robbanásveszélyessé vált, hogy Közép-Ázsia egészének békéjét és stabilitását fenyegető veszéllyé válhat" - írta az orosz elnöknek Kurmanbek Bakijev, a kirgiz ellenzéki pártokat tömörítő Népi Egység Egyeztető Tanácsának vezetője. Az ellenzék "reméli, hogy ön tárgyilagosan ítéli meg az állampolgárok Aszkar Akajev kirgiz elnök népszerűtlen politikája ellen tiltakozó tömegmegmozdulásait, és intézkedik afelől, hogy gyorsan stabilizálódjon az előállt kiszámíthatatlan helyzet" - folytatódik a levél.

A moszkvai külügyminisztérium hétfőn a kirgiz ellenzéket okolta a helyzet destabilizálódásáért, és figyelmeztette az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelőit, nehogy lovat adjanak az ellenzék alá megfontolatlan értékeléseikkel. Az orosz tárca aggódó hangú közleményében sürgette a nézeteltérések alkotmányos kereteken belüli rendezését, elítélte a jog hatókörén kívül eső törekvéseket, és alapjában véve támogatásáról biztosította Akajev elnököt.

Akajev törvényesnek nyilvánította az új parlamentet

Az ellenzék követeléseivel dacolva kedden törvényesnek nyilvánította az újonnan megválasztott kirgiz parlamentet Aszkar Akajev, egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy az ország déli részén kirobbant tüntetéseket hamarosan sikerül ellenőrzés alá vonni.

Az újonnan megválasztott képviselők eskütétele előtt a parlamentben mondott beszédében Akajev kijelentette: "Nagy megelégedésemre szolgál, hogy hangsúlyozhatom a megválasztott képviselői testület vitán felül álló törvényességét."

"A köztársaságban jelenleg uralkodó helyzet átmeneti jelenség. Biztos vagyok benne, hogy határozott intézkedésekkel sikerülni fog gyorsan ellenőrzés alá vonni a dolgokat" - tette hozzá az ellenzék által támadott kirgiz államfő.

Szulajman Imanbajev, a központi választási bizottság vezetője bejelentette a két választási forduló általa hivatalosnak nevezett, összesített eredményét: a 75 választási körzetből 71-ben törvényes az eredmény, egy körzetben meg kell ismételni a szavazást, háromban pedig bíróság fog dönteni annak kimeneteléről.

A szavazás után közvetlenül bejelentett előzetes eredmény szerint a 75 parlamenti mandátumból az ellenzék csupán hatot szerzett meg, miközben ellenzéki közlés szerint bejutott a törvényhozásba Akajev elnök fia, lánya, két fivére és feleségének két nővére is.

A hatóságok őrizetbe vettek két vezető ellenzékit

A kirgiz hatóságok keddre virradó éjjel őrizetbe vettek két neves ellenzéki személyiséget, Topcsubek Turgunaljevet, a kirgiz polgári és szabadságjogok intézetének igazgatóját és Dzsipar Dzsekcsejevet, a Kirgizisztáni Demokratikus Mozgalom társelnökét - közölte egy ellenzéki szóvivő.

Kedden nyugodt volt a helyzet a közép-ázsiai volt szovjet köztársaság két déli nagyvárosában, Osban és Dzsalálábádban, ahol már korábban több tízezer ellenzéki elfoglalta a helyi közigazgatás, a rendőrség és a titkosszolgálat központi épületét, valamint az Os melletti repülőteret, megbénítva a nemzetközi forgalmú légikikötő működését. Az ország déli része jelenleg közúton sem megközelíthető az elmúlt hetek hólavinái miatt.

(forrás: MTI)

Ellenzéki tüntetõk a jelenlegi elnök portréját törik össze Osban
Ellenzéki tüntetõk a jelenlegi elnök portréját törik össze Osban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.