Délen nyílik a kirgiz tulipán

Kirgizisztánban tiltakozó mozgalom tört ki. Az ország déli felében az ellenzék elfoglalta a városokat.

Elfoglalták a választási csalások ellen tüntető kirgiz ellenzékiek tegnap az ország déli részének legnagyobb, Os városa mellett fekvő repülőterét. A légikikötő területére mintegy kétszázan hatoltak be, a nemzetközi forgalmú repülőtér működése megbénult.

A tüntetők a reptér elfoglalásával akarták megakadályozni, hogy a kormány csapatokat dobjon át Osba. A városban hétfő délelőtt ilyen híresztelések terjengtek, annak ellenére, hogy a kirgiz hatóságok már többször közölték: nem alkalmaznak erőszakot. Előző nap Dzsalálábádban ugyanilyen céllal foglalták el ellenzéki tüntetők az ottani repülőteret, a leszállópályán több tonna kavicsot és macskakövet szórtak szét, a pálya mellett pedig különféle anyagokat égettek, hogy a füsttel rontsák a látási viszonyokat.

Os repülőterének hétfői elfoglalása előtt az ellenzéki tüntetők egyébként megpróbálták megszállni a megyei televízió székházát is, ám később elálltak szándékuktól, miután az intézmény vezetője ígéretet tett arra, hogy elfogulatlanul mutatják be a városban zajló eseményeket. Tegnap reggel Osban több mint ezer tüntető visszafoglalta a közigazgatás, a rendőrség, az ügyészség és a titkosszolgálat városi és megyei intézményeinek épületeit, ahonnan előzőleg kiszorították őket a rendőrök.

A példátlan választási csalások miatti tiltakozó mozgalom erőszakmentes felkeléssé változtatta át az országban hivatalos tavaszünnepet, a "nooruzt". Ez a nap, a tradicionális iszlám előtti perzsa újév egész Közép-Ázsiában fontos népünnepnek számít. A lázadás az ország északi részétől etnikailag jelentősen eltérő déli felében tört ki. A mozgalmat máris "tulipános forradalomnak" nevezik - követve az ukrajnai és grúziai tömegmozgalmakat, amelyeket rózsás, illetve narancsszínű forradalmaknak neveztek. A kirgiz hatóságok eközben azt hangoztatják, hogy "teljes mértékben ellenőrzésük alatt tartják az eseményeket" a közép-ázsiai országban. A helyzetet jellemzi, hogy az államfő személyes honlapja csupán "választói elégedetlenségről" számolt be. Ugyanezen internetes forrás szerint Akajev elnök a központi választási bizottság elnökével és a kirgiz legfelsőbb bíróság vezetőjével tárgyalva felszólított: vizsgálják felül a választások eredményeit a zavargó körzetekben. Az Osban zajló események alakulását egyelőre még az ellenzéki vezetők sem képesek megjósolni.

Kirgizisztánban a parlamenti választások februári első fordulója után tiltakozó megmozdulások kezdődtek választási csalások gyanúja miatt. A tüntetések a márciusi második forduló után folytatódnak; a kezdetben a vitatott választási eredmények törlését kérő résztvevők most már Aszkar Akajev elnök távozását is követelik.

Ellenzéki tüntetõk elfoglalták Os város repülõterét
Ellenzéki tüntetõk elfoglalták Os város repülõterét
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.