Bászájev: többé nem köt a békevágy

A csecsen szakadár fegyveresek újabb támadásainak veszélyével kell szembenézniük az orosz csapatoknak, miután megölték Aszlan Maszhadov mérsékelt csecsen szakadár vezetőt - erre figyelmeztetett hétfőn Sámil Bászájev csecsen hadúr.

A Moszkva által polgári célpontok ellen végrehajtott több véres támadás elkövetésével is vádolt Bászájev a TT svéd hírügynökségnek adott nyilatkozatában leszögezte: többé nem köti őt az a béke iránti kötelezettségvállalás, amelyet korábban adott a március 8-án orosz katonák által megölt Maszhadovnak.

"Senki sem akadályozhatja meg, hogy erőszakra erőszakkal válaszoljak" - idézte a TT Bászájevet, akitől a hírügynökség - mint írta - írásban kapott választ a csecsen hadúrhoz elektronikus levélben eljuttatott kérdéseire. A hadúr azt állította, hogy tavaly novemberben 12 napot töltött együtt Maszhadovval, akit biztosított afelől, hogy nem futtatja zátonyra a háború befejezését célzó tárgyalásokat - Bászájev szerint ugyanis Moszkva titokban tárgyalásokat ajánlott. "Maszhadovot az oroszok fondorlatossága, saját túlzott békeerőfeszítései miatt ölték meg, engem pedig nem kötnek többé vállalásaim" - tette hozzá.

Bászájev, akinek nyomra vezetőjét Oroszország 10 millió dollárral hajlandó jutalmazni, tudatta azt is, hogy szívesen találkozna Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével. Bászájevet, mint írta, erre Vlagyimir Putyin orosz elnök azon korábbi megjegyzése sarkallta, hogy Bászájevnek valójában bin Laden - a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások értelmi szerzője - a parancsnoka.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.