Biomasszatervek Pécsett

Érezhetően tisztábbá vált Pécs levegője annak hatására, hogy immár nem szénnel, hanem gázzal és biomasszával fűtik a Pannonpower Rt. hőerőművének kazánjait. A cég újabb biomasszablokk létesítését tervezi.

A pécsi hőerőműben évtizedeken át magas kéntartalmú mecseki szénnel táplálták a kazánokat, ezért a város levegőjében a - savas esőket okozó - kén-dioxid többszörösen meghaladta a megengedett mértéket. A környezetvédelmi hatóság minden évben több tízmillió forintra bírságolta az erőművet a kén-dioxid-kibocsátás miatt.

A jelek szerint ettől az esztendőtől az erőműnek nem kell tartania a bírságtól. Tavaly ugyanis leállt az utolsó mecseki szénbánya, az erőművet fűtőanyaggal ellátó pécsi külfejtés, s ezzel párhuzamosan megvalósult egy 15 milliárd forintba kerülő beruházás, amelynek eredményeképp az erőmű a múlt év végén áttérhetett gáz- és biomassza-tüzelésre. Így az erőmű immár nem bocsát ki kén-dioxidot.

A pécsi erőmű gázos blokkjának teljesítménye 70 megawatt, a biomasszakazán 50 megawattra képes. A Pannonpower elsősorban a pécsi lakásokat és intézményeket hővel és meleg vízzel ellátó Pécsi Távfűtő Kft.-nek ad el energiát, emellett áramot küld az országos hálózatba. A részvénytársaság azt tervezi, hogy növeli teljesítményét, tudtuk meg az erőmű energetikai igazgatóhelyettesétől, Braun Attilától. A cég újabb gázos és biomasszablokk építését fontolgatja.

Mint arról már írtunk, a hazai elektromosenergia-termelés alig két és fél százaléka származik megújuló energiaforrásokból, vagyis szélből, vízből és biomasszából. Magyarország - az Európai Unió tagjaként - vállalta, hogy 2010-ig 3,6 százalékra növeli a megújuló energiaforrások arányát. Tudni kell azonban, hogy akkorra az EU-ban az elektromos energia 22 százaléka származik majd megújuló forrásokból, vagyis e téren öt év múlva is jelentős lesz a lemaradásunk az unió átlagától. Ennek okán a Pannonpower irányítói bíznak abban, hogy a biomasszával kapcsolatos elképzeléseikhez találnak majd uniós támogatási forrást.

Braun Attila elmondta, hogy a részvénytársaság által tervezett újabb pécsi biomasszablokk teljesítménye 35 megawatt lesz majd. A beruházás mintegy tízmilliárd forintba kerül. Tudni kell, hogy a már működő pécsi biomasszakazánt fával fűtik. Ehhez a Pannonpower évente 240 ezer tonna rostfát vásárol a régió két nagy erdőgazdaságától. Az újabb biomassza-blokkot viszont nem fával, hanem energiaültetvényekkel akarja táplálni a részvénytársaság: egyrészt energiafűvel, másrészt gyorsan növő, évente aratott nyárfásokkal. A 35 megawattos biomasszablokk fűtéséhez mintegy tízezer hektárnyi energiaültetvény szükséges. Így annak érdekében, hogy az újabb biomasszablokk 2010-ig beindulhasson, a Pannonpowernek meg kell szerveznie az energiafű- és energiaerdő-termelést a térségben, mert jelenleg ezek az agrárkultúrák még csaknem ismeretlenek a Dél-Dunántúlon.

A pécsi hõerõmûnek nem kell tartania bírságtól
A pécsi hõerõmûnek nem kell tartania bírságtól
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.