Március 31-én megkezdődött a Titanic Fesztivál

Bozóki András kultuszminiszter nyitotta meg szerdán a 12. Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztivált. Április 10-ig hatvanegy filmet vetítenek az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kossuth és Toldi moziban, illetve az Örökmozgóban.

Az elmúlt években megváltozott a nemzetközi filmfesztiválok menetrendje. Ehhez, valamint a világ legnagyobb filmvásárához igazodva döntöttek úgy a Titanic szervezői, hogy ősz helyett tavasszal indul útnak ezentúl a Titanic hajója. Megújult szervezeti struktúrában és logisztikai háttérrel új fejezetet indít a fesztivál történetében. A tizenkettedik alkalommal sorra kerülő Titanic Nemzetközi Filmfesztivál ezúttal nem a ködös ősszel, hanem kedvezőbb időpontban, jégolvadás után indul útjára - áll a fesztivál sajtóközleményében.

Horváth György, fesztiváligazgató-kapitány és legénységének legfőbb célja 12 éve az, hogy a magyar közönség megismerje a kortárs nemzetközi filmtenger máshol nem látható alkotásait és kiemelkedő rendezőit. Idén minden korábbinál több alkotást mutatnak be, kilenc szekcióban összesen hatvanegy filmet, és a befutott rendezők új filmjeinek premierje mellett igyekeznek elsőfilmes fiatalokra, illetve Magyarországon nem ismert régiók filmművészetére irányítani a figyelmet.

A fesztivál célkitűzéséhez hűen ez alkalommal is széleskörűen merített a nemzetközi filmes óceánból: többek között indiai, perui, kanadai, cseh, ír, olasz, francia, holland, norvég, amerikai, kanadai, orosz, dél-koreai, tajvani, hongkongi, thai, japán, kínai filmek alkotják az értékes rakományt. A 12. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon szereplő művek szokás szerint tematikus blokkokba rendeződnek, és idén a Távol-Keletre esik különösen erős hangsúly, ahonnan már évek óta a legizgalmasabb alkotások érkeznek. Idén először jelentkezünk ANIME-NÁCIÓ címmel válogatással a hatalmas rajongótáborral rendelkező, jelentős múltú és fényes jövő elé néző műfaj legjavából, de a HONGKONG HARDCORE szekció filmjei is hasonló népszerűségnek örvendenek szerte a világban. De nem csak a minőségi akciófilmek fellegvárából érkeznek formabontó, eredeti alkotások, a KELETI KIKÖTŐK szekció elsősorban újszerű, merész koreai, illetve thai, tajvani és kínai produkciókat vonultat fel, köztük az elmúlt év legnagyobb közönségsikereit.

A FRANCIA ZÁTONYOK körül a világklasszis gall filmgyártás igazán reprezentatív darabjait találhatjuk meg, a BRIT SZIGETEK partjainál pedig elsősorban a feljövőben lévő skót alkotók érdemesek a figyelemre. Az ÉSZAKI VIZEKEN szokás szerint az európai filmgyártás legmerészebb darabjai jelennek meg, AMERIKA FELFEDEZÉSE során több különböző megközelítésben tárul elénk ami az Amerikai Álomból megmaradt, míg a TAJTÉKOS NAPOK alatt fiatal filmesek fiatalokról szóló hiteles és izgalmas alkotásai láthatóak. A FILMDOKKban most is a dokumentumfilmek horgonyoznak, köztük több erős politikai töltetű munkával is a műfajban legelismertebb holland IDFA fesztivál válogatásából.

A fesztivál hírneves utasai idén is rendezők, színészek, producerek. A fesztivál keretében a 12 év alatt olyan rendezők látogattak el Budapestre, mint Peter Greenaway, Jafar Panahi, Philip Ridley, Volker Schlöndorff vagy Mathieu Kassovitz; a fesztiválon volt először látható a Kutyaszorítóban, az Alul semmi, a Chungking Express, a Blöff, a Szellemkutya, a Tigris és sárkány és a Dogville. A fesztiválon ismerhette meg a közönség Atom Egoyan és Kim Ki-Duk életművét.

Elővételben kedvezményesen válhatnak jegyet a Titanic Filmfesztivál filmjeire a diákok. Diákigazolvány bemutatásával március 25. és 30. között 20 százalékos kedvezményt lehet igénybe venni az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kossuth és Toldi moziban és az
Örökmozgóban.

A 12. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál teljes és részletes programja március 24-től a fesztivál hivatalos honlapján, a www.titanicfilmfest.hu honlapon megtalálható.

Az idei fesztivál plakátja
Az idei fesztivál plakátja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.