Szlovákia: az Emlékezet listája

Vezető magyar politikus neve is szerepel azon az ügynöklistán, amelyet a szlovákiai Nemzeti Emlékezet Hivatala tett föl pénteken a világhálóra.

A Magyar Koalíció Pártjának elnöksége tegnap rendkívüli ülést tartott, s azon az ügynöklistán szereplő Duka Zólyomi Árpád lemondott az MKP elnökhelyettesi tisztségéről.

A pénteki akcióval teljessé vált a szlovákiai ügynöklista, miután a hetekkel ezelőtt közölt kelet-, illetve közép-szlovákiai akták után a nyugati országrész, benne Pozsony listája is felkerült az internetre. A három lista öszszesen mintegy 90 ezer nevet tartalmaz, de a felsorolásokban együtt szerepelnek a megfigyeltek, az egykori ügynökjelöltek, illetve beszervezett ügynökök. Már az első két listán felbukkant néhány ismert szlovák politikus neve, köztük Rudolf Schuster előző államfőé vagy Ján Hurny volt államtitkáré, aki később a közvélemény nyomására lemondani kényszerült. A most közzétett nyugati listán szerepel Pavol Hrusovsky, a pozsonyi parlament elnöke is, aki saját bevallása szerint csak ügynökjelölt volt, és szándékosan soha nem működött együtt az egykori kommunista rezsim titkosrendőrségével.

Várható volt, hogy a hetekkel korábban nyilvánosságra került listákhoz hasonlóan a most közzétett akták is tartalmaznak ismert neveket. A listán szereplők és az MKP elnökhelyettesi posztjáról lemondott Duka Zólyomi Árpád európai parlamenti képviselő elmondta: nem volt ügynök, semmit nem írt alá, tudatosan nem működött együtt a letűnt rezsim titkosrendőrségével, ezért lelkiismerete tiszta. Választott euro-képviselő lévén ezt a megbízatását megőrzi, de lemond pártbeli tisztségéről, mert az MKP-t semmiképpen sem akarja kellemetlen helyzetbe hozni az MKP-t. Bugár Béla, az MKP elnöke tegnap levélben fordult az országos tanács, illetve a megyei és járási párttestületek tagjaihoz, kérve őket, hogy az ügynöklistán érintett testületi tagok kövessék Duka Zólyomi Árpád példáját.

A. Nagy László, a szlovák parlament emberi jogi és kisebbségügyi bizottságának elnöke a Népszabadság kérdésére sajnálatosnak nevezte, hogy túlságosan elhúzódott a szlovák ügynöklisták nyilvánosságra hozása, s ez óhatatlanul befolyásolja a dokumentumok hitelességéről alkotott képet is. Csehszlovákia szétválása után a szlovák ügynöklista egy része visszakerült ugyan Pozsonyba, egy másik, a katonai elhárítás ügynöklistája azonban máig Prágában van. Annak átadásáról még mindig folynak a tárgyalások. Nehézzé teszi a tisztánlátást az is - hangsúlyozta A. Nagy László -, hogy az érintettségüket cáfolók a listát nyilvánosságra hozó Nemzeti Emlékezet Hivatalánál nem fellebbezhetnek. Mindazok, akik tagadják, hogy együttműködtek volna a kommunista titkosrendőrséggel, nevük azonban szerepel a listán, két dolgot tehetnek: vagy nyilvánosságra hozzák kartotékjukat, vagy pert indítanak egykori tartótisztjük ellen.

Meciar az ügynöklistán

Ján Langos, a Nemzeti Emlékezet Hivatalának vezetője bejelentette, hogy más hiteles forrásokból sikerült helyreállítani az ügynöklistán azokat az oldalakat, amelyeket valakik - valószínűleg közvetlenül a rendszerváltás után - kitéptek. A rekonstruált dokumentumon megjelent Vladimír Meciar háromszoros exkormányfőnek, a Demokratikus Szlovákiáért Néppárt (LS-HZDS) elnökének neve is.

A Nemzeti Emlékezet Hivatalának internetes honlapja
A Nemzeti Emlékezet Hivatalának internetes honlapja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.