1945: Magyarországot le kellett győzni

Nagy felzúdulást keltett Gyurcsány Ferenc és Hiller István egyértelmű állásfoglalása 1945-ös sorsfordulónkkal kapcsolatban: mindketten kétség nélkül felszabadulásnak minősítették a Vörös Hadsereg győzelmét a magyar területeken harcoló nácik és szövetségeseik fölött.

A Fidesz nem a legmagasabb szinten nyilvánított véleményt, de fővárosi frakcióvezetőjüknek – felettesei által nem cáfolt – megszólalása bízvást tekinthető "hivatalosnak". Kupper András sietett megtámadni a szocialista vezetőket, amiért felszabadulásnak nevezték az 1945-ben történteket. Kupper kizárólag az idegen hadsereg megszállása alá került magyar lakosság szenvedéseit hangsúlyozta. Szó sem lehet itt szerinte felszabadításról, még megszabadulásról sem. „Csöbörből vödörbe” – ez az események helyes értékelése a fideszes vezető szerint.

A fellángoló vitában váratlan segítséget kapott a fideszes vélemény: gyakorlatilag Kupper álláspontjára helyezkedett Papp László Tamás és Debreczeni József. PLT liberális, olykor szinte a doktrínerségig következetes liberális közíró, Debreczeni József pedig méltányos elemzései kapcsán a józanságukat megőrizni próbáló jobb- és baloldali demokraták számára is etalonnak számító politikai elemző. Kupper melletti kiállásuknak tehát súlya van ebben a vitában.

A „felszabadulás”-kérdésben álláspontjuk lényege: „Budapestért 1944-45-ben nem a zsarnokság és a demokrácia erői csatáztak, hanem két totalitárius állam hadserege.” Ezért szerintük 1945-ben az történt, hogy „az egyik totális diktatúrát fölváltotta a másik.”

Ezzel a nézettel egy nagyon fontos ponton feltétlenül azonosulni kell: a Szovjetunió, amelynek hadserege 1945-ben itt győzelmet aratott, totalitárius állam volt, ennek minden következményével. Ahogyan a szovjetekkel szembeszálló, szétverésre érett erők is totalitárius rendszereket – a náci birodalmat és nyilas bábját – védték.

De itt véget is ér részemről az összhang PLT-vel és Debreczeni Józseffel, pláne Kupperral. Az ugyanis finoman szólva pontatlan, hogy ami történt, lényegét tekintve ne lett volna egyéb, mint az egyik diktatúra fölváltása a másikkal. Budapest ostroma ugyanis nem mellékesen egy világháború szörnyű epizódja volt. Egyszerűen nem lehet eltekinteni attól, hogy a hazánk területén összecsapó szereplők az egész emberiség további sorsát meghatározó színdarabban vívták harcukat.

A Fidesztől nem meglepő a szavazótáborának szélsőséges részét kiszolgáló, szándékosan provinciális történelemszemlélet. Beleillik a legalább 1996 óta folytatott ideológiai kamikaze-játékukba, amely a jobboldali demokratákat egy táborban tartja a demokrácia szélsőjobboldali ellenségeivel. PLT és Debreczeni József részéről azonban szokatlan, hogy ilyen könnyen besétálnak ebbe a kelepcébe.

Szinte szégyellem leírni, 1944-45 tanulsága annyira egyértelmű: Európát akkor egy széles antifasiszta koalíció a végveszélytől mentette meg. A magyar népet akkori vezetői abba a táborba terelték, amelytől meg kellett szabadítani a kontinenst, hogy egyáltalán folytatódhasson az európai történelem.

Az a világos demokrata elkötelezettség, amellyel a mértékadó német politikai erők – természetesen a CDU, a Fidesz testvérpártja is! – a hajdani náciellenes koalícióval együtt ünneplik a második világháborúban Németország fölött aratott győzelmet, illetve az a mértéktartás, ahogy a drezdai pusztításhoz hasonló súlyos ügyekben állást foglalnak, jelzi, hogy a németek értik ezt a történelmi tanulságot.

A német és a magyar vérveszteség egyaránt borzalmas volt. Ez az évforduló nem a felhőtlen ünneplésé. Az egészséges európai történelmi identitásnak azonban elvárható része, hogy mindazok, akik a térdre kényszerített szövetségi rendszer tagjai voltunk, ezen az ünnepen az antifasiszta koalíció győzelme – elődeink bűnéből tőlünk is kicsikart győzelme – előtt hajtsunk fejet. Ez az évforduló erről szól, legalábbis azok szemében, akik az 1945-ben a nácikat legyőző koalícióval azonosulnak.

A történet persze már 1945-ben folytatódott, s ennek a tanulságaival is szembe kell nézni. Az antifasiszta koalíció szétesett, és mi – ezúttal már külső kényszerek miatt – ismét egy olyan szövetségi rendszerben találtuk magunkat, amelytől, amint lehetett, meg kellett szabadulnunk.

A Fidesz vezetői – a magyar jobboldal legrosszabb ideológiai hagyományait folytatva – tudatosan keverik össze ezt a két ügyet, hogy az utóbbival elvegyék az előbbi élét. Bízom benne, hogy jobb pillanataiban Debreczeni József és Papp László Tamás is tisztában van ezzel.

Szovjet rohamcsapat Budapest ostroma idején
Szovjet rohamcsapat Budapest ostroma idején
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.