Elvesztettek egy beteget

Másfél hete eltűnt egy asszony az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetből. Az 52 éves skizofrén nőt aznap késő délután holtan találták meg a Dunában.

A szerencsétlenül járt nő súlyos beteg volt ugyan, de szabadon járhatott ki-be a kórház kapuján. Ahhoz ugyanis, hogy valakit ebben megakadályozzanak, bírói végzésre van szükség. Ezt a kezelőorvos nem kezdeményezte, jóllehet korábban előfordult, hogy pizsamában találtak rá egy bevásárlóközpontban - mondta lapunknak Hegyi Éva, az asszony lánya. Hozzátette: édesanyját hónapok óta kezelték az intézetben, csak adaptációs szabadságra járt haza. A legutóbbi otthonlét azonban a tervezettnél rövidebbre sikerült, mert állapota rosszabbodott, ezért a család úgy döntött, visszaviszik a kórházba. A betegtársak szerint a nő az utolsó éjszakáján is nagyon nyugtalan volt, többször felkelt. Reggel azt mondta: rövid sétára indul, de miután délben sem jött vissza, a betegek szóltak a nővérnek. A dolgozók csak este hívták a családot, hogy nem találják a beteget. A halálhírről is napokkal később értesültek, miután a kezelőorvos azonosította a holttestet. Hegyi Éva nem érti, hogyan "veszíthette el" édesanyját az intézmény, miközben éppen azzal a tudattal hagyták a kórházban, hogy ott biztonságban lesz.

A jogszabályok szerint a betegnek joga van bármikor elhagyni a kórházat, kivéve, ha bírói ítélet rendeli el a szigorúbb felügyeletet - nyilatkozta lapunknak Kismartoni Judit orvos jogász. Ha az orvos azt észleli, hogy a beteg állapota roszszabbodott, annyit tehet, hogy a nővér közelében helyezi el, aki így gyakrabban ellenőrizheti.

Az eset műhibagyanús - mondta Csernus Eszter, a Társaság a Szabadságjogokért emberjogi szervezet munkatársa. Ha a beteg kárt tehet magában, akkor a törvény biztosít az orvos számára eszközöket ahhoz, hogy ezt megakadályozhassa. A bíróságnak az ilyen intézkedés fönntartását kell 72 órán belül jóváhagynia. Tisztázatlan, hogy miért nem történt meg mindez.

Az asszony állapota évek óta változatlan volt. Azok közé tartozott, akik bejelentési kötelezettség mellett jöhettek, mehettek - mondta lapunknak Nagy Zoltán professzor, az intézet főigazgatója. Szerinte zárt körülmények között is előfordulhat öngyilkosság, ez a pszichiátriai kórképek kockázata. Az asszony halála a belső vizsgálat alapján szerencsétlen baleset volt - jelentette ki a főigazgató.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.