Háziőrizetben a Pilis Invest vezetői

A rendőrség előterjesztést tett a Pilis Invest Ingatlanbefektető és Hasznosító Szövetkezet elnökének és két igazgatósági tagjának házi őrizetére a Fővárosi Főügyészségnél - olvasható a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint február 28-án gyanúsítottként hallgatták ki a szövetkezet elnökét és a két igazgatósági tagot 11,6 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati főosztálya tavaly április 12-én mintegy 400 magánszemély feljelentése alapján rendelt el nyomozást a budapesti székhelyű, Pilis Invest Ingatlanbefektető és Hasznosító Szövetkezet vezetői ellen, sikkasztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Az eljárás során beszerzett adatok és a tanúként kihallgatott sértett személyek vallomásai alapján a rendőrség megállapította, hogy a szövetkezet beruházásokra keresett kisbefektetőket, akik célrészjegyek vásárlásával szövetkezeti tagokká váltak és ezen értékpapírok segítségével különböző pénzösszegeket helyezhettek el - célrészjegy megállapodás alapján, meghatározott hozamra - a szövetkezetnél.

A gazdálkodó szervezet 1998-tól 2004. március 2-ig folyamatosan fogadta a befizetéseket és teljesítette a megállapodásoknak megfelelően a hozammal növelt kifizetéseket a kisbefektetők számára. 2004. március 2-án a szövetkezet elnöke bejelentette, hogy társasága nem fogad befizetéseket, valamint nem teljesít kifizetéseket sem, majd június 30-án a Fővárosi Bíróság a szövetkezet felszámolását rendelte el. Ez a felszámolási eljárás jelenleg is folyamatban van.

A fokozott ügyészi felügyelet mellett folytatott nyomozás sikeres befejezése érdekében igazságügyi könyvszakértő és igazságügyi ingatlanforgalmi szakértőt rendeltek ki.

Az elkészült könyvszakértői vélemény alapján megállapították, hogy a szövetkezet 1998 és 2004. június 29-e között csaknem 61 milliárd forint összegben célrészjegy eladást, továbbá 49 milliárd forint összegben célrészjegy visszavásárlást teljesített.

A zárómérleg alapján 11,6 milliárd forint összegű célrészjegy kötelezettsége állt fenn a szövetkezetnek a kisbefektetők felé.

A Pilis Invest Szövetkezet felszámolója, Buga Imre február végén Sopronban jelentette be, hogy a Pilis Invest Szövetkezettel szembeni, határidőn belül bejelentett hitelezői igények 11 milliárd forintra tehetők, ez mintegy háromezer hitelező bejelentését jelenti.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.