Mol-Yukos intés a befektetőknek

A Mol és a Yukos közös olajtermelő cége vezérigazgatójának, Oleg Vitkának múlt heti őrizetbe vétele kapcsán Réthi Sándor közgazdász, az orosz piaci ügyek egyik legkiválóbb magyar szakértője lapunk kérdésére válaszolva kifejezte meggyőződését, hogy ez a fejlemény semmiképpen sem gyakorolhat negatív befolyást Oroszországból származó olajellátásunkra.

„Nemcsak a magyar, de az európai olajszállításokat is különböző nemzetközi szerződések bástyázzák körül, ilyen az 1991-ben elfogadott energia charta, számos kétoldalú megállapodás. De ebbe az irányba hat a most folyó energiaügyi párbeszéd Oroszország és az Európai Unió között is. Rámutatott, hogy az olajexportáló orosz vállalat, a Transznyefty – állami tulajdon, amely csakúgy, mint eddig, a jövőben is mindenképpen beszerzi és továbbítja a korábban leszerződött mennyiségeket. Ami viszont magát a Yukos-problematikát illeti, ott már több bizonytalanságot lát Réthi, mert – mint arra számítani lehetett – az „első csapások” után az orosz igazságszolgáltatás a cégóriás további területeire is eljutott vagy eljut. Most még csak a vezetőket érinti az ügy, de ez a cég eszközeire is kiterjedhet – vélekedett a szakember, szinte bizonyosnak mondva, hogy e szinteken is kemény tulajdonosváltások, s ezzel együtt irányváltások várhatók.

A Mol–Yukos hanti-manysiföldi olajtermelő cége, a Zapadno-Malobalik Kft. esetében közös tulajdonról van szó, amelyben az orosz fél csak saját része felől rendelkezhet, ám ha ennek az értéke radikálisan megváltozik, az nyilvánvalóan kihat a másik rész sorsára is, leértékelheti azt.

Réthi Sándor szerint ez a konkrét eset általában nem használ a befektetési klímának Oroszországban. Egy folyamat, amely a Yukos-ügy 2003-as kirobbanásával – Mihail Hodorkovszkij elnök letartóztatásával – elindult, most újabb fázisához érkezett, nem növelve a külföld bizalmát az oroszországi lehetőségek iránt.

Az nem valószínű, hogy ez a jelenség az orosz gazdaság számos egyéb szegmensére is kiterjedjen – tette hozzá –, ám azok a külföldiek, akik az orosz olajiparba készülnek befektetni, nyilván az eddigieknél is sokkal megfontoltabban lépnek majd, ügyelve arra, hogy például tulajdonhányaduk meghaladja az 50 százalékot, vagyis az övék legyen a meghatározó részesedés.

Farkas József György

--------------------------------------------- Megsérült egy kőolajvezeték a kárpátaljai Asztély és Déda települések között az ukrán-magyar határtól mindössze néhány kilométerre. A vezeték Magyarországra szállít különböző olajtermékeket. A Kárpátinfó internetes forrás szerint a 300 milliméter átmérőjű vezetékben 39 kg/cm-es nyomás alatt szállították a folyékony nyersanyagot. Mivel a baleset 2,5 méteres mélységben következett be, a szakemberek nem zárják ki, hogy maga a csővezeték lehetett hibás. A térségben mezőgazdasági munkálatokat sem végeztek, következésképpen nem külső beavatkozás miatt történt a baleset. A hibát viszonylag gyorsan észlelték és ki is javították, így nagyobb környezetszennyezés nem történt: mintegy 5-6 köbméter olajtermék került a talajba. (Munkatársunktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.