Kivonult a kiskereskedelemből a Herta

A műszaki cikkeket árusító üzletek között dúló árverseny miatt felhagyott kiskereskedelmi tevékenységével a Herta Kft. A társaság több év alatt számolta fel a fővárosi bevásárlóközpontokban lévő üzleteit.

Felhagy a műszaki cikkek kiskereskedelmi értékesítésével a Herta Kft. A Centrum, a Murányi, a Skála és a Keravill után tehát újabb, részben vagy egészben műszaki cikkeket is kínáló bolthálózat szűnt meg. A magyar tulajdonban álló vállalkozás csendben köszönt el, fokozatosan, 4-5 év alatt építette le üzlethálózatát. A Hertának több mint tíz kiskereskedelmi egysége volt korábban, fele 600-1500 négyzetméteres. Boltjaival Budapesten, főként bevásárlóközpontokban (Pólus Center, Campona, Lurdy Ház) találkozhattak a vevők. Közülük az utolsót, az Eurocenterben lévőt nemrégiben zárta be.

A tizenhat éve alakult Herta Kft. 1993-ban a piac fejlődését érzékelve, illetve a beszállítók elvárásainak eleget téve döntött úgy, hogy megpróbálkozik a kiskereskedelemmel. A nyugat-európai tapasztalatokból és a piackutatások eredményeiből okulva már az első perctől az akkoriban sorra nyíló bevásárlóközpontok közönségét célozták meg. Számításuk kezdetben bejött: a cég árbevétele a fénykorban nettó 10,5 milliárd forint körül tetőzött, miközben 260 embernek adott munkát. Aztán szinte egyik évről a másikra gyökeresen megváltozott a helyzet. Megjelentek a hipermarketek, ráadásul az európai piac két nehézsúlyú szereplője, a Media Markt és az Electro World is belépett a magyar piacra. Ennek következményeként a háztartási gépek és szórakoztatóelektronikai termékek ára zuhanni kezdett, így a kereskedők kénytelenek voltak egyre szűkebb árréssel dolgozni. A nagy veszteségeket okozó árversenyt a tőkeerős multicégek bírták, a hazai tulajdonban lévők közül viszont sokan nem.

- Cégünk nem tűnik el a magyar piacról, csak fő tevékenységére, a műszaki cikkek nagykereskedelmére koncentrál a jövőben - hangsúlyozta Korpás Béla ügyvezető igazgató. Ezentúl 500-600 viszonteladó ügyfelükre (szakboltokra és hipermarketekre) összpontosítanak. Nettó árbevételük tavaly már "csak" hétmilliárd forint körül volt, a létszám pedig 70 főre apadt. A kiskereskedelmi üzletág leépítése Korpás Béla szerint nem járt feszültségekkel. Ha egy-egy bolt bezárt, dolgozóikat és az árukészletet is átcsoportosították a még meglévő egységekbe. A Hertának egyébként a nagykereskedelmen túl van egy "másik lába" is, hiszen Orca néven saját márkás számítástechnikai eszközeit is árusítja. Elképzelhető, hogy a piaci viszonyok normalizálódása után a Herta újra megpróbálkozik majd a kiskereskedelemmel. Korpás Béla ugyanis hisz abban, hogy a kisebb alapterületű, egy-egy nagy márkára koncentráló, magas színvonalú szolgáltatást biztosító üzletekre lesz igény a magyar piacon is.

Keravill: végelszámolás helyett felszámolás

A Fotex-csoporthoz tartozó Keravill Rt. végelszámolója pénteken felszámolási eljárást kezdeményezett a Fővárosi Bíróságnál. A Fotex közleménye szerint cége jelentős árukészletét és egyéb eszközeit nem sikerült a tervezett áron értékesíteni, ezért a cég vagyona nem nyújt fedezetet az ismert hitelezői követelésekre.

Pakolnak a Herta utolsó kiskereskedelmi üzletében, az Eurocenterben
Pakolnak a Herta utolsó kiskereskedelmi üzletében, az Eurocenterben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.