Árvízvédelmi segély Kárpátaljának

Humanitárius segélyként árvízvédelmi műszaki felszereléseket és eszközöket adományoz a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az ukrajnai Kárpátaljai Vízügyi Igazgatóságnak - közölte a magyar szervezet vezetője.

A szomszédos ország vízügyi hatósága öt számítógépet kap a Felső-Tisza vízgyűjtő területén működő közös, magyar-ukrán vízrajzi adatmérő távrendszer üzembiztonságának növelésére, valamint a szállítmány tartalmaz 150 ezer homokzsákot, 2000 négyzetméter PVC-fóliát a folyógátak hullámverés elleni takarásához és 500 darab fáklyát éjszakai árvízvédelmi munkálatokhoz - mondta Bodnár Gáspár igazgató.

Hozzátette: a nyíregyházi vízügyi igazgatóság a magyar-ukrán vízügyi egyezmény alapján támogatja a kárpátaljai társszervezetet, hogy megfelelő legyen a felkészültsége egy, a Felső-Tiszán  esetlegesen kialakuló nagyobb árhullám elleni védekezésre.

Közölte: a Felső-Tisza vízgyűjtő területén rendkívül magas, 2,3 milliárd köbméter a télen lehullott hó víztartalma, ezért magyar oldalon is előkészületeket tettek az olvadást követő esetleges áradás elhárítására.

A folyó szatmár-beregi részén több mint 2000 köbméter homokot, kavicsot és követ helyeztek el szükség esetére. A felhalmozott anyagokból - jelentősebb árhullám esetén - a gátakhoz vezető utakat teszik rendbe, illetve a töltéseket erősítik meg.

A központi készletek feltöltése is megtörtént, illetve biztosított annak utánpótlása is, továbbá aktualizálták a véderők készenlétét, beosztását, létszámigényét - mondta. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.