Fodor: Csak a változás segíthet az SZDSZ-en

Bő egy hete van Fodor Gábornak és Kis Zoltánnak, Kuncze Gábor kihívóinak, hogy a tisztújító küldöttgyülésig bemutassák programjukat. Fodor Gábor csütörtökön nyitotta meg kampányát.

Fordulóponthoz érkezett a magyar közélet - fogalmazott a Vista Rendezvényteremben tartott kampánynyitón Fodor Gábor szabad demokrata képviselő. - Óriási az SZDSZ felelőssége, mert ha a liberálisok az elnökválasztás során nem a megújulást választják, az országnak rövidesen nem marad más lehetősége, mint egymástól egyre kevésbé különböző programokkal fellépő populista pártok között választani.

Fodor Gábor úgy látja: gyorsan közeledik ez a helyzet.

Hitelesség

"Új lendülettel" címü elnöki programjában a politika becsületének visszaállítását jelöli meg alapvető célként. Fodor a kampánynyitón leszögezte: a rendszerváltás után minden kormány bukásának fő oka a hitelességének elvesztése volt.

Az elnökjelölt hangsúlyozta: nem személyes baja van a liberális párt jelenlegi vezetésével. Nem vonja kétségbe azt sem, hogy valamennyien jót akarnak az SZDSZ-nek és az országnak. Politikai vita van köztük.

Az elmúlt évek eredménytelensége önmagáért beszél - folytatta az elnökjelölt. A jelenlegi vezetők a kritikákra úgy válaszolnak, hogy sikereiket, az SZDSZ szellemiségének megfelelő válktozásokat sorolják. De erősebb lett ezzel az SZDSZ? Nőtt a közéletre gyakorolt befolyása? - tete fel a kérdést Fodor. - A Jelenlegi vezetéssel szemben válasza egyértelmü NEM. Ebben van az alapvető vita.

Új politika

Elnöki programjában Fodor úgy véli, nem szabad elfogadni, hogy sokan a parlamenti küszöb megszerzéséért versengő pártnak látják az SZDSZ-t. A szabad demokratáknak nyitniuk kell potenciálisan megszerezhető egymillió szavazójuk felé. Fodor szerint a liberális szavazók jelentős részének nehéz ma jó szívvel az SZDSZ-t választani, így egyik kiemelt feladatának a politika becsületének visszaszerzését tartja.

A liberálisok legfontosabb feladatának a gazdaságpolitika sürgős átalakítását nevezte. A fedezet nélküli költekezés politikájának Orbán által elkezdett, és Medgyessy Péter által folytatott gazdaságpolitikáján a Gyurcsány-kormány ugyan változtatni akar, de a liberálisok nyomására továbbra is szükség van a következetes irányváltáshoz. "Valóban legyen garancia az SZDSZ" - utalt a 2002-es kampányszlogenre.

Fodor nagy jelentőségü programpontja a jogálla következetes védelme. Mint mondta, éppen az a hitelvesztés kézenfekvő oka, hogy a pártok ellenzékben védik a demokratikus jogokat, de kormányon hajlamosak erről elfeledkezni.

Végül nagyon határozottan rámutatott: a tiszta közélet megteremtése még mindg elérendő cél maradt. Az üvegzseb-törvény előrekűlépés volt a korrupció leküzdésében, de messze nem elég.

A politikus úgy véli, a párt kormányzati teljesítménye nem jobb, mint a szocialistáké, és nem is várható, hogy a liberális tárcák kedvező megítélése miatt javulnak majd a SZDSZ pozíciói. Újabb kormányzás esetén azonban nem szabadna visszariadni az átfogó reformok megvalósításától, a családtámogatási rendszer megváltoztatásától - derül ki a programból.

Fodor szerint ugyanakkor határozottabban kell képviselni és meg kell védeni a párt álláspontját olyan kérdésekben, mint a melegek jogai, a vatikáni megállapodás újratárgyalása és a kábítószer-fogyasztás dekriminalizálása.

Éles bírálatok

A Vistában Fodor Gábor meghívására megjelent és felszólalt Böhm András fővárosi szabad demokrata frakcióvezető, az ügyvivők közül Béki Gabriella, Eörsi Mátyás, Kórodi Mária korábbi SZDSZ-es környezetvédelmi miniszter, a Fodor Gábort támogató fiatalok vezetői közül Takács Flóra és Léderer András, és elfogadta a meghívást, valamint felszólalásában a párton belüli változást sürgette a harmadik elnökjelölt, Kis Zoltán is. A rendezvényen felszólalást ígért, de végül is nem tudott hazautazni, de üdvözölte a gyülést Szent-Iványi István brüsszeli liberális képviselő. Részt vett a rendezvényen a szabad demokrata vezetők közül Gusztos Péter országgyűlési képviselő is.

Más ismert liberális személyiségek is megjelentek a Vistában. Elfogadta a meghívást Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, és megjelent Hell István újságíró, tekintélyes jogvédő.

A felszólalók közül többen hangsúlyozták: az SZDSZ egyik legsúlyosabb problémája, amely a politikai irány meghatározásánál is visszaüt, a belső demokrácia hiánya. Kis Zoltán például úgy fogalmazott, egészen meglepte, hogy ezúttal megjelenhetett egy szabad demokrata gyűlésen, mivel azóta, hogy elvállalta az elnökjelöltséget, szinte nemkívánatos személy lett a liberális párt helyi szervezeteinél. Nem feltételezi, hogy valamiféle központi utasításnak engedelmeskednének a helyi szervezetek azzal, hogy áprilisra halaszztják meghívásait, de bizonyára nem szeretnének "rosszpontokat" gyüjteni. "Na ez az, amit abba kell hagyni!" - szögezte le Kis Zoltán.

Éles szavakkal bélyegezte meg a párton belüli demokráciadeficitet Béki Gabriella is. Béki emlékeztetett arra is, hogy az általa támogatott elnökjelölt, Fodor Gábor személyes kiállása mekkora jelentőségü volt a tavaly nyár végi-őszi kormányfőváltásban. Miközben az SZDSZ vezetői a koalícióból való kilépést fontolgatták, Fodor Gábor mondta ki először, hogy inkább Medgyessy Péternek kell távoznia. Ezzel vette kezdetét az MSZP dinamizálódása, amely visszahozta a baloldal elveszni látszó esélyeit.

Bőhm András úgy fogalmazott: a liberális párt rosszkedvű, önbizalmát vesztette, nem működik a belső szolidaritás. Márpedig hitét vesztett, "unatkozó párttal" csak veszteni lehet - szögezte le. - Éppen ezért a tisztújítással együtt meg kell teremteni belső szolidaritást, és harcképessé kell tenni a liberálisok pártját, visszaadni bátorságát.

Kórodi Mária örömét fejezte ki, hogy az SZDSZ-ben több jelölt is versenybe indul az elnöki posztért. Úgy látja, a kampányvita kiváló alkalmat teremt a párt belső körein túlnyúló párbeszédre, a bázis kiszélesítésére.

Eörsi Mátyás Böhm András pártról adott jellemzésére utalva egy keserü tréfával kezdett: aki unatkozik, "jöjjön velem Kolkozsvárra". Rögtön hozzátette azonban, bár az izgalmakról gondoskodott a kolozsvári előadását megelőző incidens, nagyon kellemes meglepetésben is bőven volt része. Előzetesen arra számított ugyanis, hogy meghívói, az RMDSZ szabadelvü platformja is bírálni kívánja a magyar liberálisokat a december 5-i népszavazás során elfoglalt álláspontjukért. Kellemes meglepetésként érte azonban, hogy az erdélyi liberálisok teljes mértékben helyeselték a szabad demokrata érvelést és elemzést.

(NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.