Ne lőjenek, elvtársak!

A volt ukrán belügyminiszter, Jurij Kravcsenko halála megakasztotta a narancs forradalomban győzelmet aratott Viktor Juscsenko lendületét. A belpolitikai vihar hátterében egy újságíró bestiális meggyilkolása áll, melyre a gyanú szerint egyenesen Kucsma exelnök adott utasítást még 2000 végén. Kijevi szakértők szerint Kravcsenko erőszakos halálával az esetet soha többé nem lehet már tisztázni.

Mikola Melnicsenko 2001 tavaszán hozta nyilvánosságra azokat a hangfelvételeket, melyeket testőrként Kucsma irodájában készített. Ezeken hallható, ahogy Ukrajna volt elnöke belügyminiszterét az ellenzéki újságíró, Georgij Gongadze megfenyítésére utasítja. "Majd meglátjuk, mit teszünk ... ezzel az átkozott disznófajzattal". Pár héttel később az újságírót holtan találták.

Juscsenko januári hivatalba lépése után ígéretet tett a Gongadze-gyilkosság mihamarabbi kivizsgálására. Egy hete úgy tűnt, az igazságszolgáltatás valóban utolérheti a felelősöket: Ukrajnában három magas beosztású tisztet vettek őrizetbe. Az első számú gyanúsított, Kravcsenko ellen azonban nem adtak ki elfogató parancsot. Juscsenko ezt azzal magyarázta múlt héten a Spiegel című lapnak, hogy "nincs megfelelő indok" a volt belügyminiszter letartóztatására.

Állítólag több ukrán bennfentes is előre megjósolta, Kravcsenko már nem lesz az élők sorában, mikor a bíróság tanúnak szólítja. Így is történt. Néhány órával a múlt pénteki beidézés előtt holtan találták Kucsma volt beosztottját. Kijevben senki sem akarja hinni az öngyilkosságról kiadott jelentést, pedig egy búcsúlevelet is hátrahagyott. Kiszivárgott hírek szerint koponyájában azonban két golyót is találtak. (Régi szovjet vicc: Mik voltak Majakovszkij utolsó szavai öngyilkossága előtt? - Ne lőjenek, elvtársak!)

Az egyelőre nem hivatalos boncolási adatoknál is árulkodóbb jel, hogy december közepén még a régi ukrán vezetés elrendelte Kravcsenko titkosszolgálati megfigyelését. A belügyminiszter halálával Kucsma felelősségét már aligha lehet kimutatni a Gongadze-gyilkosságban. Egy neve elhallgatását kérő parlamenti képviselő a Spiegelnek múlt hétvégén úgy nyilatkozott: Kucsma most már nyugodtan hazajöhet csehországi üdüléséből, nincs mitől félnie.

Lássanak csodát, Kucsma valóban hazatért hétfőn - volt belügyminisztere temetésére. A Gongadze-ügyet vizsgáló parlamenti bizottság elnöke egyenesen titkos megállapodást sejt Kucsma és Juscsenko között. Ezek szerint az új ukrán elnök jogi sértetlenséget ígért elődjének, ebben csak Kravcsenko akadályozhatta volna meg őket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.