Nem akarnak politikai kft.-t a vasi MSZP-ben

Alaposan változtak a szocialisták belső erőviszonyai a hét végén Vas megyében: a másfél éve tartó botránysorozat miatt januárban föloszlatott megyei MSZP-alapszervezetek hét végi újjáalakítása során húsz szervezetből négyben új vezetőt választottak. A korábban regisztrált mintegy 900 megyei párttag közül nem egészen 600-an erősítették meg tagságukat.

Ebből arra lehet következtetni, hogy volt alapjuk azoknak a felvetéseknek, amelyek szerint a megyében korábban fiktív beléptetésekkel növelték a taglétszámot. Ennek célja a váratlan előretöréseket megkérdőjelezők szerint az lehetett, hogy a megyében átvegyék a politikai hatalmat azok a fiatalok - élükön Tóth Csaba vállalkozóval -, akik egy újfajta vezetési stílust képviselnek, és többek szerint a párt Mozaik klubjához kötődnek. A fiatalok át is vették annak idején az irányítást a megyei szervezetben, ami viszont komoly ellenérzést, majd ellenállást váltott ki. Hatalmi harc alakult ki a megyében. Nagy valószínűséggel ez a szembenállás fajult odáig, hogy az egyik "fő fiatalt", Tóth Csaba egykori bizalmasát, Szabó Bálintot - állítása szerint - ismeretlenek megverték, megerőszakoltak. Az országos elnökség végül úgy határozott: föloszlatja a megyei szervezeteket. Az új alapszervezeteket a hét végén alakították meg. (Információink szerint néhány szervezet kisebb problémákat észlelt a hét végi újjáalakulás során.)

A korábbi erőviszonyok fölborulhatnak a szombatra tervezett megyei tisztújításon is. Sokan úgy vélik, hogy a legutóbbi elnök, Tóth Csaba továbbra is esélyes a megye vezetésére. Ennek ellentmond, hogy küldöttnek sem választották meg. Ő maga bízik a sikerében. Tudósítónknak azt mondta: jelölése esetén vállalná a megmérettetést, és úgy érzi, támogatottsága elegendő ahhoz, hogy elnök legyen.

A vasiak viszont úgy ítélik meg: az új elnök Rába László lesz, akit most, az újjáalakuláskor választottak meg a Tóthot is soraiban tudó kőszegi szervezet elnökének. Rába László - aki a volt megyei elnök bizalmasát, Táncsics Pétert váltotta Kőszegen - közölte: elfogadná a jelölést, mert sokakkal együtt úgy véli, hogy "Vas megye legyen a Vas megyeieké". (Tóth Csaba Sopronból került Vasba - a szerk.)

Horváth György, az MSZP szombathelyi szervezetének megerősített elnöke kijelentette: az már biztos, hogy a szombathelyi szocialisták nem állítanak jelöltet, egyebek mellett azért, mert így talán egyszer s mindenkorra bizonyíthatják: nem Ipkovich György - a megyeszékhely polgármestere - és Tóth Csaba között folyik a vetélkedés. Ipkovich nem vállal jelölést, energiáját a város fejlesztésére koncentrálja. Megjegyezte: jó úton haladnak afelé, hogy sikeres politikai párttá tegyék az MSZP-t a megyében. Úgy fogalmazott: "Ilyen politikai párt tagja akarok lenni, nem pedig egy politikai kft.-é."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.